Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Poți rămâne fără trafic! Aplicațiile mobile care „mănâncă” cel mai mult internet

25 Oct. 2021, 12:29
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Valentina Buză
25 Oct. 2021, 12:29 // Sci-tech //  Valentina Buză

La nivel global, numărul aplicațiilor de mobil pe care ți le poți instala pe smartphone a explodat în ultimul an. Cu toate acestea, doar o mână dintre ele sunt atât de populare încât ajung să genereze o parte importantă din traficul global de internet.

Cei mai mulți dintre noi petrec o cantitate importantă de timp utilizând un număr infim de aplicații. De cele mai multe ori, interacțiunea cu smartphone-ul se rezumă la 5-10 aplicații, iar lista include Facebook,  YouTube, Instagram, WhatsApp, Waze, Telegram, Google Maps, Spotify, Apple Music și aplicații bancare. Câteva dintre ele generează însă un trafic masiv de internet și, dacă nu ești atent, obsesia ta pentru streaming s-ar putea regăsi pe factura la internet.

Cele mai populare aplicații care te lasă fără internet

Aproape orice telefon din 2021 generează trafic pe internet, iar volumul este din ce în ce mai mare, de la un an la altul. Chiar dacă nu faci nimic pe el, actualizarea datelor din fundal poate să te coste. În final, doar printr-o conexiune constantă poți vedea mesajele noi de pe Instagram, Messenger sau WhatsApp.

Mesajele sunt însă cea mai mică problemă. Traficul masiv este generat de streaming. O oră la o rezoluție full HD redată pe telefon gravitează în jurul a 1,5GB de date. Dacă faci saltul la 4K, „te costă” 7,2GB. Pe partea de streaming audio, o oră de calitate înaltă – 320Kbps se reflectă într-un trafic de 0,12GB. Din cauza acestei realități, streamingul de conținut video a ajuns acum să reprezinte 48,9% din trafic. Streamingul audio se transpune în doar 0,2% din același total.

Accesarea rețelelor de socializare și navigarea tradițională pe internet se reflectă în aproximativ o treime din traficul de internet de pe mobil. Descărcarea de fișiere și instalarea de aplicații sau jocuri, chiar dacă unele dintre ele sunt foarte mari, se reflectă în 4,3% din trafic.

Punctul, aplicațiile care consumă cel mai mult internet sunt YouTube – 20,4% din traficul global de internet și TikTok. Facebook, Instagram și WhatsApp, toate deținute de Mark Zuckerberg, se reflectă în 93% din traficul aferent acestei categorii de aplicații, rețele sociale.

În final, top 10 aplicații din prisma traficului generat include, în ordine, YouTube, Facebook Video, TikTok, Facebook, Google, Instagram, Apple AppStore, WhatsApp, Netflix şi Google Play.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 16:00
 // Categoria: Politica // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 16:00 // Politica //  Maria Timofti

Avocatul Partidului Politic „ȘOR” Vadim Banaru a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că împreună cu colegii săi, au contestat decizia Curții de Apel din Bălți privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală la Curtea Supremă de Justiție. Banaru a declarat că deciziile CEC și a instanțelor de judecată au fost luate „la indicații politice”. La fel, avocatul Marinei Tauber a spus că urmează să se adreseze Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

”Va veni momentul când Republica Moldova va fi condamnata pentru aceste abuzuri și cu sigurantă, persoanele care se fac vinovate de acest dezmăț vor fi atrase la răspundere, inclusiv și de răspundere penală în strictă conformitate cu legea” a declarat Vadim Banaru.

În această dimineață, 5 decembrie, Curtea de Apel Bălți a decis anularea înregistrării candidatului Partidului„ ȘOR, Marina Tauber. Magistrații au susținut decizia instanței de fond cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală. Imediat după decizia pronunțată de CA Bălți, membrii Comisiei Electorale Centrale au anunțat suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din municipiul Bălți, exact cu jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală