Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

O nouă zi cu prețuri mai mari! Cât trebuie să scoată astăzi șoferii din buzunar pentru un litru de benzină și motorină

10 Sept. 2021, 08:02
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
10 Sept. 2021, 08:02 // Economie //  Petru Cosoi

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis o notă prin care a informat că a stabilit pentru ziua de vineri, 10 septembrie curent, prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard. Adică cifrele de mâine vor crește față de azi pentru benzină cu 0,09 bani și pentru motorină – cu 0,03 bani. Exact aceeași creștere a avut loc pentru prețurile de joi față de miercuri.

Astfel, dacă azi șoferii vor vedea afișate la stațiile de benzinării următoarele prețuri: pentru benzină – 20,61 lei și pentru motorină – 16,66 lei, atunci mâine vor fi de 20,70 lei și, respectiv, de 16,69 lei.

Amintim că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că se va solicita în plen audierea conducerii ANRE, fiind indignat de ineficiența activității Agenției, în contextul fluctuațiilor de prețuri la produsele petroliere. „O să revenim în Parlament, cu audieri ale ANRE. Pentru că trebuie să facem și acolo curățenie. Este inadmisibil cum unii și-au permis să speculeze cu prețurile la carburanți”, a declarat acesta.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 08:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 08:25 // Societate //  Realitatea.md

Fostul președinte de țară, actualul deputat PSRM Igor Dodon, este supărat foc pe bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, după ce aceasta a declarat de 31 august că sărbătorește Limba Română. Mai mult, a recunoscut că în cadrul alegerilor din unitate teritorial administrativă care au avut loc recent socialiștii au participat separat. Cât despre citatul primarului Ion Ceban plasat la miezul nopții pe Facebook – LIMBA ROMÂNĂ, liderul PSRM nu pare atât de indignat.

„Exista o tendinţă ca unii politicieni încearcă să-şi schimbe culoare. Socialiștii nu fac așa ceva niciodată. Noi am susținut-o de două ori la funcția de bașcan a UTA Găgăuzia. Cred că fără susţinerea noastră, ea nu ar fi câştigat nici în 2015, nici în 2019. Atunci, ea spunea că în Moldova limba de stat este moldovenească. Ce s-a schimbat acum? Dacă am fi ştiut că ea consideră că limba română este cea mai mare realizare a poporului moldovenesc, nu am fi susţinut-o”, a declarat Igor Dodon la Publika TV.

Cât despre primarul capitalei, a negat că ar fi apărut disensiuni în relația lor. Întrebat despre postarea controversată a lui Ion Ceban, la fel despre limba română, Igor Dodon a spus că înţelege de ce a scris acest mesaj, dar ar prefera ca totuși acesta să-şi explice decizia.

„Ceban Ion Vasile, primarul Capitalei, întotdeauna a fost şi rămâne membru al echipei noastre. Cred că el este unul dintre cei mai buni primari de la Independenţă încoace. Noi înţelegem declaraţia lui și îl vom susţine”.

Amintim că, în cadrul unor declarații de presă, Ion Ceban le-a declarat jurnaliştilor că, de fapt, niciodată nu a zis că moldoveneasca şi româna sunt limbi diferite.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române