Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Octavian Iachimovschi, despre dosarul Șor: Nu a fost influențat politic

20 Apr. 2023, 08:15
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
20 Apr. 2023, 08:15 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Decizia Curții de Apel privind condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare este definitivă și executorie. O spune adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, potrivit căruia decizia poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, însă CSJ nu mai examinează probele procurorilor, ci doar se pronunță pe corectitudinea procedurii. Potrivit procurorului, prin declarațiile lor, politicienii nu au influențat evoluția acestui caz, decizia Curții de Apel fiind bazată doar pe probe, notează ipn.md.

Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție spune că nu este necesară decizia Curții Supreme de Justiție pentru ca Ilan Șor să fie arestat și dus la penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa, întrucât decizia Curții de Apel este executorie.

„Deciziile Curții de Apel sunt definitive și executorii pe întreg teritoriul Republicii Moldova, iar atunci când se pronunță Curtea Supremă de Justiție, decizia devine irevocabilă. Începând cu data de 30 mai, părțile, adică partea apărării și partea acuzării au la dispoziție două luni pentru a ataca cu recurs această decizie la CSJ. Recursul la Curtea Supremă se poate axa doar pe încălcări de procedură, deja CSJ nu mai examinează fondul, altfel spus, nu supune unei reexaminări probele”, a spus Octavian Iachimovschi în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit procurorului, extrădarea lui Ilan Șor din Israel este responsabilitatea Ministerului Justiției. De abilitatea reprezentanților statului în a argumenta necesitatea extrădării, depinde dacă Ilan Șor va fi sau nu adus acasă pentru a-și ispăși pedeapsa, spune procurorul.

„Ministerul Justiției a formulat o cerere de extrădare în adresa autorităților din Israel. Colegii de la Ministerul Justiției ne-au solicitat o copie a dispozitivului deciziei, deja ei urmează să fie în legătură cu autoritățile similare competente din Israel pentru a decide asupra eventualității procedurii de extrădare. Eu, personal, am găsit două cazuri în care Israelul și-a extrădat propriii cetățeni, cel puțin, un caz a fost în Federația Rusă în anii 2000. Legislația statului Israel prevede anumite nuanțe, așa că Ilan Șor, în cazul în care decizia rămâne definitivă, executorie, ulterior irevocabilă, după Curtea Supremă, Ilan Șor poate să aleagă locul unde să ispășească pedeapsa cu închisoarea”, a explicat procurorul.

Reprezentantul Procuraturii Anticorupție respinge categoric acuzațiile că dosarul Șor ar fi unul politic, menționând că decizia Curții de Apel a fost luată în baza probelor concludente prezentate de procurori.

„Politicienii își au agenda lor politică, ei fac declarațiile pe care le consideră de cuviință, dar pot să afirm că acest dosar nu a fost influențat politic în niciun mod și sunt convins că nici judecătorii nu au fost influențați politic pentru a pronunța decizia pe care au pronunțat-o. Noi suntem convinși de probele pe care le-am prezentat și de argumentele noastre”, a spus Octavian Iachimovschi.

La 13 aprilie Curtea de Apel l-a recunoscut culpabil pe Ilan Șor în dosarul „Fraudei bancare” și l-a condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis. Avocații lui Ilan Șor au anunțat că vor contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:30 // Societate //  Elena Putregai

Biserica în care activează preotul Anatol Spătaru la Bălți, soțul Arinei Spătaru, nu ar fi fost deconectată de la servicii și nici nu ar fi fost îndemnat să părăsească instituția spitalicească, locație temporară de care a beneficiat până s-a construit biserica. Cel puțin asta susține directorul interimar al Spitalului clinic Bălți, Gheorghe Brînza, care a venit cu o reacție aseară-târziu, 27 septembrie curent, pe rețelele sociale. „Nu manipulați opinia publică și nu faceți păcate de sărbători”.

VIDEO O biserică din Bălți, în întuneric. Preotul Anatol Spătaru se plânge că au început presiunile politice

„Biserica din adresa Decebal, colț cu strada Conev, nu are nici o tangență cu acea omisiune. Eu aici nu am închis nici apa, nici lumina, nici gazul. Aici creștinii din spital pot oricând să vină la biserică. Și da, am trimis o scrisoare preotului prin care l-am informat că în locația temporară de care el a beneficiat până și-a construit această biserică, și într-adevăr unde nu au achitat facturi de ani de zile, intenționăm să amplasăm un aparat de rezonanță magnetică nucleară. Este o locație foarte comodă și pentru pacienții din exteriorul spitalului, dar și pentru pacienții care sunt spitalizați, sunt țintiți la pat și împreună cu patul pot fi coborâți cu ascensorul și direct în RMN”, a declarat Gheorghe Brînza.

„De aceea ei au spațiu, au lumină, au apă, au tot necesarul în lăcașul sfânt care este biserica de pe teritoriul spitalului, doar că lor le este comod acolo, ca să nu achite pentru nimic: nici apă, nici canalizare, nici lumină, să coacă plăcinte și să fie bine-merci. Și n-are nici o treabă politicul sau Arina Spătaru cu decizia de a amplasa tomografie computerizată, RMN, pe care niciun spital din nordul Moldovei n-o are. Nu manipulați opinia publică, nu dezinformați oamenii, nu faceți păcate de sărbători. Mii de scuze pentru ora târzie”, a continuat el.

Tocmai ieri creștinii ortodocși au sărbătorit Ziua Crucii.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală