Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Omagiu adus de Maia Sandu victimelor valului doi al deportărilor: Să nu uităm ororile … Să păstrăm vie memoria

06 Iul. 2021, 11:12
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
06 Iul. 2021, 11:12 // Actualitate //  Petru Beregoi

Președinta țării, Maia Sandu a venit astăzi cu un mesaj, când se marchează 72 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor din Basarabia, unde peste 35 de mii de persoane au fost strămutate contrar voinței lor de către sovietici.

Maia Sandu afirmă că „nu trebuie admise astfel de acțiuni inumane”, iar memoria celora care și-au pierdut viața în timpul deportărilor, dar și a regimurilor totalitariste sau staliniste trebuie păstrată mereu „vie”.

„Astăzi se împlinesc 72 de ani de la cel mai mare val de deportări din Moldova sovietică și tot astăzi în țara noastră sunt comemorate victimele stalinismului. În ziua de 6 iulie 1949 au fost scoase din casele lor și duse, la un alt capăt de lume, peste 11 mii de familii. Peste 35 de mii de oameni, a căror viață s-a împărțit în „până la” și „după” sau care nici nu au ajuns în exil, murind pe drum de frig, foame și boli, în vagoane de vite.

Acești 35 de mii de oameni sunt o parte din zecile de milioane de victime, provocate de-a lungul anilor de regimul autoritar stalinist. Pentru noi ei sunt bunicii sau părinții cuiva, care nu s-au mai întors acasă. Sunt copiii născuți departe de patrie, preoții, învățătorii și gospodarii satelor noastre, cărora li s-a luat tot ce au agonisit. Mulți dintre ei, nici până astăzi, nu au reușit să-și facă dreptate și să-și restituie bunurile.

Al doilea val de deportări a arătat fața reală a regimului totalitar: drepturile oamenilor au fost călcate în picioare, indiferent de etnie și limba pe care o vorbeau, fiind instaurate frica și controlul total asupra societății. La peste 70 de ani distanță, datoria noastră e să-i ajutăm pe supraviețuitorii deportărilor și, mai ales, să nu uităm ororile acelor vremi. Memoria vie este singura garanție că asemenea crime nu se vor mai întâmpla și că omul va rămâne mai important decât orice mașinărie statală” se arată în mesajul președintei țării.

Amintim că, teroare și groază au trăit basarabenii cu 72 de ani în urmă, când a început al doilea val al deportărilor din Basarabia, pus la cale de către autoritățile sovietice de atunci. Mii de familii din Basarabia acuzate de „colaborare cu fasciștii”, de „apartenență la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale” au fost ridicate în noaptea de 5 iulie spre 6 iulie, ora 2:00 și duse în regiunile îndepărtate a Uniunii Sovietice de atunci.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:14
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:14 // Politica //  Cristina Vlah

Candidata înaintată pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a anunțat care vor fi primele sale acțiuni după ce ea și echipa sa vor fi învestiți în funcții, informează Realitatea.md.

„Imediat după învestire, vom organiza o ședință de Guvern, în care vor fi numiți Secretarii de stat, cu completarea Ministerelor.  De asemenea, există Agenții de stat unde conducătorii vor fi înlocuiți. Vom numi reprezentanții Guvernului în teritorii, vom face modificări acolo unde sunt funcții politice.

Acolo unde va fi nevoie de concursuri, le vom organiza, că e mai bine să fie transparent. De exemplu în cazul funcționarilor publici, funcții care nu sunt politice, acolo evident că vom face concursuri”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul Moldova1.

Votul pentru echipa guvernamentală propusă de Gariliță urmează să fie acordat vineri, 6 august. Candidata a spus că mizează doar pe votul colegilor săi din fracțiunea PAS, pentru că votul celor din opoziție le-ar știrbi din imagine.

Amintim, că astăzi ea a prezentat lista candidaților la funcțiile de miniștri și vicepremieri.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate