Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Opinia unui ex-deputat! PSRM ar putea susține inițiativa PAS de modificare a Constituției

16 Sept. 2021, 09:21
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
16 Sept. 2021, 09:21 // Politica //  Petru Beregoi

Modificarea Constituției în partea ce ține reformarea sectorului justiției ar putea fi susținută inclusiv de către Partidul Socialiștilor. Declarația aparține președintelui interimar al Partidului Platforma DA, Dinu Plîngău, cu referire la un proiect de lege, care urmează să fie examinat la ședința Parlamentului de astăzi, prin care se propune modificarea cadrului legal cu privire la numirea în funcție a judecătorilor, imunitatea acestora și asigurarea interimatului CSJ.

Majoritatea parlamentară propune schimbarea unor articole din Constituției cu privire la excluderea termenului inițial de 5 ani la numirea judecătorilor. Astfel, se propune ca ceștia să fie numiți în funcție de către președintele țării la propunerea CSM, până la atingerea plafonului de vârstă. De asemenea, potrivit noilor modificări aduse Legii Supreme, judecătorii vor beneficia doar de imunitate funcțională. Adică, magistrații nu vor beneficia de imunitate în cazul actelor de trafic de influență sau corupție.

„Încă în legislatura trecută a fost creat un grup de lucru pe lângă Ministerul Justiției cu sprijinul unor experți de la Consiliul Europei, acest proiect este consultat cu Comisia de la Veneția. Nu cred că va fi o problemă să fie votat și de deputații opoziției, mai ales că în grupul de lucru a participat și Ministrul Justiției de atunci din partea PSRM”, a spus  Dinu Plîngău în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Totodată, inițiativa PAS presupune ca judecătorii Curții Supreme de Justiție vor fi numiți în funcție de președintele Republicii Moldova la propunerea CSM, Parlamentul fiind exclus din această ecuație. În opinia majorității parlamentarilor, această modificare va reduce influența politicului în procesul de numire a judecătorilor.

„Numirea magistraților instanțelor de judecată și Curții de Apel este prerogativa președintelui țării la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Există o dualitate de participare în acest proces. Factorul decisiv este CSM, iar factorul formal, tehnic, este șeful statului. Acum, dacă Parlamentul refuză să numească un judecător la Curtea Supremă de Justiție, nu se întâmplă nimic, pentru că e organ politic, de asta avem judecători care așteaptă câte 3-4 ani ca să fie numiți. Respectiv, s-a delegat această prerogativă, după modelul instanțelor judecătorești, către președintele țării”, a mai afirmat Plîngău.

Precizăm că, ieri, la ședința Comisiei parlamentare privind controlul finanțelor publice, deputata Partidului PSRM, Zinaida Greceanîi, a declarat că socialiștii ar urma să susțină inițiativa majorității parlamentare privind modificarea Constituției.

Precizăm că, proiectele de lege pentru modificarea Constituției se adoptă cu votul majorității constituționale, adică, cu sprijinul a cel puțin 68 de deputați. Fracțiunea parlamentară PAS are 63 de mandate în Parlament, iar pentru modificarea Legii Supreme mai are nevoie de voturile a cel puțin 5 deputați din opoziție. Totuși, în prezent, PAS nu are completate toate 63 de mandate, întrucât, cinci deputați supleanți se află abia în procedură de validare a mandatelor, după ce parlamentarii Natalia Gavrilița, Andrei Spînu, Sergiu Litvinenco, Dumitru Budeanschi și Rosian Vasiloi au optat pentru funcții în noul Guvern.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 15:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 15:13 // Actualitate //  Maria Timofti

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale noi își exprimă nedumerirea și dezacordul cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a suspenda desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți. Într-un comunicat de presă, plasat pe pagina oficială, este menționat că legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC.

„Promo-LEX a pledat constant pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere și corecte în condițiile respectării legislației. Cu regret, cadrul legal lacunar, în combinație cu abuzurile unor concurenți electorali în ceea ce privește finanțarea campaniei au dus la suprimarea drepturilor alegătorilor, precum și a celorlalți concurenți la alegeri libere și corecte”, se arată în comunicat.

În acest context, Misiunea atrage atenția că, legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC. Mai mult, potrivit art. 26 alin. (1) lit. o) Cod electoral, CEC are obligația pozitivă de a „asigura efectuarea celui de al doilea tur de scrutin (…)”.

Misiunea constată că, deși legiuitorul a reglementat situația în care un concurent ar putea fi sancționat prin excluderea sa din cursă, nu a fost totuși prevăzută posibilitatea suspendării sau anulării alegerilor urmare a excluderii unui concurent în turul II a scrutinului. Reținem că, doar instanțele de judecată pot verifica și constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora, sau după caz, nulitatea scrutinului.

Totodată, interpretarea CEC privind „imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat” (art. 145 alin. (2) din Codul electoral), nu corelează cu practica precedentă. Or, alegerile locale s-au desfășurat anterior și cu un singur candidat, iar rezultatele au fost confirmate de către instanța de judecată, respectiv de către Comisia Electorală Centrală. Un exemplu în acest sens sunt alegerile pentru funcția de primar al s. Hirova, r. Călărași din 14.05.2017, și alegerile pentru funcția de primar al comunei Lăpușna, raionul Hîncești, noiembrie-decembrie 2017.

Din aceste considerente, Asociația Promo-LEX susține în continuare interpretarea expusă în Opinia din 3 decembrie 2021 prin care turul II al alegerilor urma să fie organizat în condițiile art. 51. alin. 7, în buletinul de vot fiind aplicată ștampila cu mențiunea Retras în dreptul candidatul a cărui înregistrare a fost anulată.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală