Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Opinii: Efectul bumerangului. Criza gazului, pandemia și promisiunile din campania electorală știrbesc din imaginea PAS

29 Dec. 2021, 09:22
 // Categoria: Opinii // Autor: 
29 Dec. 2021, 09:22 // Opinii // 

Criza pandemică și cea energetică au lovit dur în imaginea guvernării, chiar dacă cea mai mare realizare a Partidului Acțiune și Solidaritate din anul curent a fost victoria covârșitoare din cadrul alegerilor parlamentare anticipate. De această părere sunt mai mulți analiști politici și experți în materie, expuse în cadrul unei emisiuni televizate de la postul TV public.

Sociologul Dan Dungaciu spune că eșecul sistemului de drept din Republica Moldova este incapacitatea procuraturii de a oferi finalitate pe dosarele care-l au în calitate de protagonist pe liderul PSRM Igor Dodon. Dungaciu, spune că tergiversarea de către organele de drept a dosarelor ce-l vizează pe fostul președinte Igor Dodon reprezintă o lovitură în imaginea guvernării care a militat în campania electorală pentru lupta cu corupția și reforma justiției. Potrivit lui Dungaciu, lipsa unei finalități pe aceste dosare denotă o incapacitate a sistemului justiției de a fi reformat.

„În Republica Moldova nu există opoziție politică, există opoziție de fațadă. La tot ce s-a întâmplat în Republica Moldova, opoziția a fost, practic, inexistentă. Unul dintre paradoxurile care se văd de la București este că șeful opoziției, Igor Dodon, se plimbă liber prin Republica Moldova, în ciuda faptului că majoritatea campaniei electorale a fost creată în jurul unor scene cu Plahotniuc-Dodon. În ce țară europeană sau cu pretenții europene își poate imagina cineva că pe un fost președinte care a stat la masă cu cel mai mare corupt, nu-l întreabă nimeni care au fost consecințele acelor discuții? Vedem o timiditate a organelor de resort din Republica Moldova în plină campanie anticorupție de a ținti singurul cap al lui Moțoc, care a mai rămas în Republica Moldova”, a spus sociologul român Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, scrie IPN.

În același timp, comentatorii politici de la Chișinău spun că cea mai mare realizare a partidului de guvernare este scorul istoric obținut la alegerile din 11 iulie. Totuși, potrivit lor, crizele cu care se confruntă Republica Moldova erodează rapid imaginea PAS.

„Cu victoria la alegerile anticipate s-a terminat vântul prielnic care bătea în pânzele corăbiei PAS și Maiei Sandu și s-a început o perioadă extrem de complicată când deja nu mai există conjuncturi prielnice, favorabile. Crizele au început să vină una după alta. Criza pandemică s-a agravat, criza energetică a agravat situația economică, socială. Toate aceste lucruri au făcut ca PAS să iasă din acest an nu doar cu victoria la parlamentare, dar și cu probleme care-i afectează grav imaginea”, a spus comentatorul politic Anatol Țăranu.

Nicolae Negru consideră că, actuala guvernare deja și-a dat seama că promisiunile PAS în campania electorală lovesc acum ca un bumerang în propria imagine, fapt ce știrbește din popularitatea partidului și a liderilor acestuia.

„Ștacheta a fost ridicată extrem de sus în această campanie electorală. Cred că guvernarea deja și-a dat seama că prea multe promisiuni pot lovi ca un bumerang  în propria imagine și popularitate și s-a mers doar pe anumite direcții. A apărut componenta geopolitică și ușor-ușor a devenit clară direcția de dezvoltare. Dar criza energetică i-a încurajat pe reprezentanții opoziției să atace guvernarea, să-i clatine barca. Opoziția a început iar să vorbească despre alegeri parlamentare anticipate, iar acest lucru induce iar un sentiment de instabilitate. Alegerile anticipate pe care le prorocește opoziția vin în consens cu mișcările de la Kremlin”, a spus comentatorul politic Nicolae Negru.

Amintim că, în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut 63 de mandate, Blocul PCRM-PSRM – 32 de mandate, iar Partidul Politic Șor – 6 mandate. Potrivit ultimelor sondaje de opinie publică, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, aceleași entități politice s-ar regăsi în viitorul Legislativ.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 19:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 19:20 // Actualitate //  Valentina Buză

Responsabilii din sănătate informează că, în Republica Moldova 1.001.014 persoane s-au vaccinat cu schema completă. Mai mult, cea mai înaltă rată cu schema primară de vaccinare se înregistrează în grupul de vârstă 70-79 de ani. Acoperirea națională cu schema completă în populația generală constituie peste 29% sau 47% din populația cu reședință obișnuită, raportată de Biroul Național de Statistică.

De menționat că, procesul de vaccinare este în plină desfășurare în cadrul Centrelor de vaccinare din țară, iar totodată, sunt organizate echipe mobile care se deplasează la domiciliul persoanelor vârstnice care nu au posibilitatea să meargă de sine stătător la un centru de vaccinare

Campania de vaccinare a demarat la 2 martie 2021, iar până în prezent au fost administrate 1.855.176 doze de vaccin împotriva COVID-19, în schema primară și booster.

Responsabilii menționează că, la moment sunt disponibile vaccinurile Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Spikevax/Moderna, Vaxzevria/AstraZeneca, Sinopharm și CoronaVac/Sinovac.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală