Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Organizația PNL Diaspora Republica Moldova și-a ales un „nou-vechi” președinte

14 Iun. 2021, 09:39
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Iun. 2021, 09:39 // Politica //  Petru Beregoi

Secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a fost ales ieri, președinte al organizației Partidului Național Liberal din România, Diaspora Republica Moldova. Evenimentul a avut loc în cadrul Comitetului de Coordonare Local al PNL Diaspora Republica Moldova.

„Mulțumesc foarte mult colegilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o pentru un nou mandat de președinte al PNL Diaspora Republica Moldova. Îi felicit și pe colegii care formează de astăzi Biroul Politic al organizației noastre. Rezultatele noastre foarte bune obținute până acum ne responsabilizează și ne obligă. Vă asigur că vom crește de la an la an și obiectivele noastre îndrăznețe vor contribui decisiv la apropierea Republicii Moldova de România și de Uniunea Europeană” a anunțat Dupu.

Potrivit politicianului, în politică nu există minuni, iar totul se obține cu muncă, modestie și determinare, fapt pentru care dă asigurări că, în mandatul său va fortifica echipa organizației PNL.

„În calitate de președinte reales, vă asigur că vom fi și mai uniți și mai buni și mai puternici. Aveți încredere în voi! Aveți încredere în Partidul Național Liberal și vom reuși să facem mai bună viața mai multor oameni. Asta înseamnă, în opinia mea, să faci politică. Să faci viața oamenilor mai bună, fără să aștepți nimic la schimb”, a spus Adrian Dupu.

Vicepreședinte al organizației Partidului Național Liberal din România, Diaspora Republica Moldova a fost ales Vlad Gîra.

Organizației PNL, Diaspora Republica Moldova numără 300 de membri activi.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:57 // Economie //  Cristina Vlah

În prima jumătate a acestui an, în Republica Moldova a fost înregistrate tot mai puține producții agricole, atât de origine animală, cât și vegetală, informează Realitatea.md.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) în ianuarie-iunie 2021, conform estimărilor preliminare, a însumat în preţuri curente 5200,4 mil. lei, constituind 88,7%  faţă de perioada respectivă a anului 2020.

„Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 22,8% și producţiei animaliere cu 9,5%. Reducerea producţiei vegetale este cauzată în special de întârzierea față de anul precedent a campaniei de recoltare a cerealierelor de prima grupă și a altor culturi agricole, drept urmare a condițiilor climaterice specifice din acest an. Producţia animalieră s-a diminuat în principal ca urmare a scăderii efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile”, se menționează în informațiile prezentate de oficialii de la Statistică.

În întreprinderile agricole continuă să fie concentrată cea mai mare parte a suprafeţelor însămânţate cu tutun – 95% din suprafaţa totală a semănăturilor culturii date, cu porumb pentru siloz și masă verde – 92%, sfeclă de zahăr – 90%, rapiţă de toamnă – 88%, grâu -75%, orz – 73%, floarea soarelui – 69%, ierburi anuale – 62% și soia – 53%. Totodată, 96% din semănăturile cu culturi bostănoase alimentare, 95% din suprafeţele sădite cu cartofi, 93% – din suprafeţele plantate cu legume de câmp și 74% din suprafețele însămânțate cu leguminoase pentru boabe sunt concentrate în gospodăriile populaţiei și cele ţărăneşti.

Creşterea vitelor şi păsărilor (în masă vie) în ianuarie-iunie 2021 față de perioada respectivă a anului precedent  în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 10,2% din cauza micșorării volumului producţiei animaliere atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 10,4% și cu 9,9%).

În pofida faptului, că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 3,3%, în gospodăriile de toate categoriile producţia  a scăzut cu 9,0% în rezultatul micşorării  acesteia în gospodăriile populației – cu 9,9%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 6,0% din cauza diminuării producţiei atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 6,8% și cu 5,5%).

La 1 iulie 2021, comparativ cu aceeași data a anului precedent, a fost înregistrată scăderea efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile, cu excepția efectivului de vaci și porcine în întreprinderile agricole, care a crescut, respectiv, cu 17,5% și cu 3,6%.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid