Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3992%
 • USD
  18.0183
  0.0166%
 • RUB
  0.2353
  -1.955%
 • RON
  4.1602
  -0.4038%
 • UAH
  0.6392
  -1.5645%

OTP Bank cumpără filiala albaneză Alpha Bank

07 Dec. 2021, 16:04
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
07 Dec. 2021, 16:04 // Economie //  Petru Cosoi

După ce a intrat pe piață în urmă cu mai bine de trei ani, OTP Bank cumpără din nou o bancă în Albania. Odată cu achiziția Alpha Bank Albania, OTP Group este pe cale să devină al cincilea cel mai mare jucător în ceea ce privește activele totale și al doilea cel mai mare jucător în ceea ce privește împrumuturile clienților pe piața albaneză.

Alpha Bank Albania este în prezent a opta cea mai mare bancă din Albania, cu o cotă de piaţă de aproape 5% în active, operând ca bancă universală atât în segmentul de retail, cât şi în cel corporativ. Prețul de achiziție a fost convenit la 55 de milioane de euro.

În urma încheierii financiare a tranzacției, care, sub rezerva aprobării autorității de reglementare, este de așteptat să aibă loc în al doilea trimestru al anului 2022, în ceea ce privește activele totale, cota de piață a Grupului OTP în Albania este de așteptat să depășească 11%, iar portofoliul de credite pentru clienţi poate crește de aproximativ 1,5 ori, ceea ce o va face al doilea jucător ca mărime pe piața albaneză.

Potrivit comunicatului, László Wolf, director general adjunct al OTP Bank, a declarat că Grupul a căutat noi oportunități de creștere în Albania din 2018, când au intrat pe piața bancară a țării. La acel moment au cumpărat Banca Société Générale Albania, pe care au integrat-o deja cu succes în Grupul OTP.

„De această dată, Alpha Bank, o instituție de credit care funcționează bine, are o conducere bună şi se află în continuă evoluție, care joacă un rol semnificativ în creșterea sectorului bancar al țării și în dezvoltarea comunității locale, se alătură Grupului OTP. Cu această nouă tranzacție tocmai anunțată, OTP Bank își va putea consolida și mai mult poziția pe piața albaneză pentru a putea oferi servicii și mai bune clienților noștri atât în ​​segmentul corporativ, cât și în cel de retail.”- a declarat László Wolf, Vicepreședinte al OTP Bank.

OTP Bank a fost una dintre cele mai active instituții financiare de pe piața Europeană de achiziții. În urma crizei financiare, începând din 2014, OTP a achiziționat în total 12 instituții financiare sau portofolii bancare în 9 țări, inclusiv achiziția actuală a Alpha Bank. Toate aceste subsidiare, cu excepția tranzacției Slovene Nova KBM, care este încă în curs de finalizare, au fost integrate cu succes în grupul financiar. Pe lângă Albania, OTP Group a intrat în țări noi precum Slovenia și Moldova.

Datorită acestei performanțe în achiziții, Grupul OTP a devenit cel mai activ consolidator al pieței bancare din zona Europei Centrale şi de Est, ocupând în prezent o poziție de lider de piaţă în Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Muntenegru şi consolidând în mod substanțial contribuția la profit a membrilor grupului din străinătate.

OTP Group, cu sediul central în Budapesta, Ungaria, este unul dintre cele mai stabile grupuri financiare din regiunea ECE cu un profit remarcabil și poziții stabile de capital și lichiditate. În prezent, grupul bancar oferă servicii financiare universale în 11 țări cu peste 16 milioane de clienți, având o rețea de aproape 1500 de sucursale și peste 37500 de angajați.

De la înființarea sa în Albania, în 1998, Alpha Bank a fost orientată pe împrumuturile corporative și finanțarea proiectelor de infrastructură la scară largă, oferind o gamă vastă de produse de depozit, investiții și finanțe pentru clienți persoane fizice.

Alpha Bank operează în prezent cu o rețea de 34 sucursale, care acoperă în toate orașele mari din țară.

P. 

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală