Curs valutar
 • EUR
  20.0126
  0.0874%
 • USD
  18.4338
  -0.2447%
 • RUB
  0.2392
  -0.7943%
 • RON
  4.0439
  0.0643%
 • UAH
  0.4992
  -0.2404%

PA investighează mita de 1 mil. de euro în cadrul unei licitații pentru modernizarea Termoelectrica. Reacția lui Spînu

16 Mart. 2023, 18:49
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
16 Mart. 2023, 18:49 // Societate //  Elena Putregai

Liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc, care se ascunde de justiție în Marea Britanie, a publicat pe 15 martie un document din care rezultă că Procuratura Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale, existând bănuiala rezonabilă că persoane cu demnitate publică din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) ar fi pretins mită de aproape 1 mln de euro. Este vorba despre licitația publică privind modernizarea centralei CET de la Termoelectrica. Pe 16 martie, Procuratura Anticorupție a confirmat pentru NM autenticitatea documentului. NM a solicitat un comentariu și de la Andrei Spînu, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care susține că nu știe nimic despre existența unui astfel de dosar.

Documentul făcut public de către PA reprezintă ordonanța semnată de către procurorul Victor Furtuna.

„În cadrul examinării procesului penal, au fost administrate probe din care reiese bănuiala rezonabilă că persoane cu demnitate publică din cadrul MIDR, acționând de comun acord cu alte persoane, urmărind scopul de săvârșirii coruperii pasive, știind cu certitudine că la data de 28 septembrie 2021, consorțiul dintre SRL ,,Horus” (Republica Moldova) și JSC ,,Power Machines” (Federația Rusă) a câștigat licitația publică privind modernizarea generării la centrala electrică cu termoficare (CET) Sursa-1 din Chișinău, care include construcția Unității 2 și reparația capitală a Unității 3 la prețul de 13.270.000,37 euro, afându-se în mun. Chișinău, în perioada 28 septembrie 2021 până la 8 aprilie 2022, pentru a nu fi declarate nule rezultatele licitației publice și să fie semnat contractul de executare a lucrărilor, prin intermediul mijlocitorilor, au pretins de la factorii de decizie ai SRL Horus bunuri ce nu li se cuvin, sub formă de 7% din suma contractului ce reprezenta 928 900,0259 euro”.

Contactați de NM, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au confirmat autenticitatea documentului, însă au precizat că în prezent nicio persoană nu are statut de bănuit.

„Confirmăm autenticitatea actului procedural publicat în sursele mass-media. Procuratura Anticorupție, în cadrul unui proces-penal, investighează divulgarea datelor urmăririi penale. În prezent, urmărirea penală în cauza penală nr. 2022960133 este în desfășurare, fiind începută in rem. La această etapă a urmăririi penale, nu sunt persoane care ar avea statut de bănuit sau învinuit”, se arată în răspunsul oferit redacției NM.

NM a solicitat un comentariu și de la fostul vicepremier, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.

„Cred că e corect să întrebați organele de drept. Eu nu cunosc și nu am fost informat despre existența acestuia”, a răspuns actualul secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova.

Scandalul avariei de la Termoelectrica

Potrivit anticorupție.md, oameni legii au pornit două dosare penale privind desfăşurarea licitaţiilor câștigate de compania Horus SRL, partenera unei firme ruseşti aflată sub sancţiuni internaţionale, pentru reparaţia turbinei de la Termoelectrica, avariată la scurt timp după finalizarea lucrărilor de reparaţie,

Primul dosar a fost pornit încă în luna iulie de către Procuratura Anticorupţie. Informaţia apare pe portalul Moldova Leaks, unde a fost publicată corespondenţa mai multor funcţionari după spargerea conturilor, într-un răspuns expediat prin poşta electronică de către fostul şef adjunct al Procuraturii Anticorupţie, Ion Munteanu, desemnat ulterior să asigure interimatul funcţiei de procuror general.

Precizăm că întreprinderea respectivă a participat la licitaţia anunţată de Termoelectrica pentru reparaţia turbinei, dar oferta sa, mai ieftină cu aproape un milion de lei decât cea a firmei concurente Horus SRL, a fost respinsă.

Turboenergy Power. SRL a contestat rezultatul licitaţiei, însă contestaţia i-a fost respinsă.

Surse din Procuratura Amticorupţie au confirmat pentru portalul Anticorupţie.md că la etapa actuală urmărirea penală este în plină desfășurare, în colaborare cu Centrul Naţional Anticorupţie (CNA).

Surse din cadrul CNA au precizat pentru portalul Anticorupţie.md că cel de al doilea dosar a fost pornit pentru neregulile depistate la licitaţia repetată, după care au fost efectuate şi lucrările de reparaţie.

Guvernul a anulat pe 22 iunie licitația câștigată de Horus SRL, partenera companiei „Silovîe Mașinî” din Rusia, aflată sub sancțiuni internaționale, peste câteva ore tot Horus a fost desemnată repetat câştigătoare, urmare a „negocierilor directe”.

Andrei Spînu: Au existat tentativă de corupere

În cadrul unui interviu pentru NM, pe când Andrei Spînu era ministru, acesta a declarat că au existat tentative de a fi corupt, de către persoane interesate de a beneficia de un contract pentru reparația turbinei de la Termoelectrica.

„Prin intermediul unor persoane terțe, au încercat pe mine personal să mă corupă în legătură cu acest contract. Băieții-șmecheri prin diferite căi, au încercat să găsească soluții. Nu am permis ca acest lucru să se întâmple și cred că corupția este una dintre problemele de bază ale societății noastre”, a declarat Spînu pe 14 aprilie.

Renato Usatîi: Andrei Spînu nu se regăsește în Guvernul Recean din cauza unor scheme dubioase de la Termoelectrica

Realitatea Live

BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău S.A. către Victoriabank S.A.
BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău S.A. către Victoriabank S.A.
ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
30 Mart. 2023, 17:12
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
30 Mart. 2023, 17:12 // Actualitate //  Valentina Buză

Veniturile disponibile ale populației în medie pe o persoană pe lună au constituit 4252,7 lei, cu 21,2% mai mult în 2022 față de anul precedent, însă racordate la rata inflației veniturile s-au comprimat cu 6%, arată datele Biroului Național de Statistică, potrivit Bani.md.

Peste jumătate din veniturile moldovenilor – 50,7% provin din salarii, prestațiile sociale – 20,3%, iar remitențele 12%.

Gospodăriile din mediul rural sunt mai dependente de transferurile din afara țării, în comparație cu cele urbane, ponderea acestor venituri fiind de 13,7% în rural și, respectiv, 10,4% în cazul populației din mediul urban. În afară de aceasta, pentru populația rurală este caracteristică și o contribuție mai mare a prestațiilor sociale – 23,8% din total venituri, sau cu 7 puncte procentuale mai mult decât în mediul urban.

În funcţie de mediul de reşedinţă, se constată că, veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 1826,9 lei, sau de 1,5 ori mai mari, comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural.

În ceea ce privește cheltuielile populației, acestea au însumat 3711,9 lei, cu 22,1% mai mult comparativ cu nivelul anului precedent. În termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum), populaţia a cheltuit în medie cu 5,1% mai puțin comparativ cu anul 2021.

Cei mai mulți bani, moldovenii i-au cheltuit pentru mâncare – 41,1%, plățile pentru locuință, apă, electricitate și gaze – 16,3%, procurarea de îmbrăcăminte și încălțăminte – 8,4%. Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru achitarea serviciilor de transport (7,4%), mobilier, dotarea și întreținerea locuinței (5,8%), sănătate (5,1%), telecomunicaţii (4,0%).

În funcţie de mediul de reşedinţă, se constată că, cheltuielile de consum ale gospodăriilor casnice din mediul urban constituie 4789,7 lei și sunt cu 1785,7 lei sau de 1,6 ori mai mari faţă de cheltuielile populației din mediul rural.

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor sunt puternic marcate și de mărimea acestora, îndeosebi în cazul gospodăriilor numeroase. Dacă în gospodăriile cu o singură persoană cheltuielile medii lunare pe o persoană au însumat 4384,3 lei, atunci pentru cele constituite din 5 și mai multe persoane aceste cheltuieli sunt de 1,7 ori mai mici (2618,9 lei). Aceeași situație se observă și în cazul gospodăriilor cu copii: o gospodărie cu numai un copil în întreținere cheltuie, în medie pe o persoană, de 1,5 ori mai mult decât o gospodărie cu 3 și mai mulți copii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău S.A. către Victoriabank S.A.
BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău S.A. către Victoriabank S.A.
ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală