Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

Papa Francisc: Homosexualitatea este o „alegere” și un „păcat”

15 Mart. 2021, 16:24
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
15 Mart. 2021, 16:24 // În Lume //  Daniel Hacina

Vaticanul a declarat luni, într-o declarație aprobată de Papa Francisc, că Biserica Catolică nu va binecuvânta uniunile homosexuale, ce amenință să lărgească prăpastia dintre biserică și o mare parte a comunității LGBTQ. Luni, explicându-și decizia într-o notă lungă, Sfântul Scaun a făcut referire la homosexualitate drept o „alegere”, sugerând că este păcătoasă și că „nu poate fi recunoscută ca fiind motivată în mod obiectiv” de planurile lui Dumnezeu. Această atitudine va afecta cu siguranță milioane de catolici homosexuali și lesbieni din întreaga lume.

„Binecuvântarea uniunilor homosexuale nu poate fi considerată licită”, a spus în declarația sa biroul doctrinar superior al Vaticanului, Congregația pentru Doctrina Credinței.

Dumnezeu „nu binecuvântează și nu poate binecuvânta păcatul”, a adăugat CDC.

Papa Francisc însă, care a fost lăudat de nenumărate ori pentru atitudinea sa primitoare și binevoitoare față de persoanele LGBTQ, atât în interiorul, cât și în afara Bisericii, a aprobat această notă.

Această declarație reprezintă o dezamăgire pentru catolicii care sperau că instituția își va moderniza abordarea față de homosexualitate. Zeci de țări, din care multe din vestul Europei, au legalizat căsătoriile între persoanele de același sex, iar reticența Bisericii de a îmbrățișa persoane LGBTQ deține potențialul de a împiedica tinerii să facă această alegere.

„Nu este licit să acordăm o binecuvântare relațiilor sau parteneriatelor, chiar și stabile, care implică activitate sexuală în afara căsătoriei, așa cum este cazul uniunilor dintre persoane de același sex”, se menționează în comunicat.

„Această decizie, nu exclude binecuvântările date persoanelor individuale cu înclinații homosexuale, care manifestă voința de a trăi în fidelitate față de planurile revelate ale lui Dumnezeu, așa cum este propus de învățătura Bisericii”.

Binecuvântarea uniunilor de același sex, a spus Vaticanul, ar trimite un semn că Biserica Catolică aprobă și încurajează „o alegere și un mod de viață care nu pot fi recunoscute ca fiind ordonate obiectiv planurilor revelate ale lui Dumnezeu”.

„Însuși Dumnezeu nu încetează niciodată să binecuvânteze pe fiecare dintre copiii Săi. El însă, nu binecuvântează și nu poate binecuvânta păcatul”.

Declarația a fost emisă ca „răspuns” la nenumăratele întrebări ale pastorilor și credincioșilor cu privire la această întrebare.

Realitatea Live

Expoziția – Concurs de Artă Plastică „Arta și mitopoetica orașului”. Decernarea premiilor și diplomelor
Ziua Internațională a Muzeelor „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”
Briefing de presă susținut de fracțiunea parlamentară PSRM
Ședința Consiliului Superior al Magistraturii, din 18 mai 2021
Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
18 Mai 2021, 16:40
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
18 Mai 2021, 16:40 // Economie //  Petru Beregoi

Fostul consilier prezidențial al Maiei Sandu, expertul economic, Sergiu Tofilat susține că rușii nu au nici un drept juridic să ceară de la SA „Moldovagaz” să achite datoria din anul 2018, în sumă de peste 370 de milioane de lei, pentru că este o datorie „geopolitică”.

Potrivit lui Tofilat, Gazprom în fiecare an se adresează în „arbitrajul” comercial de la Moscova împotriva Moldovagaz cu scopul să-și închidă „repatrierea” pentru gazul livrat în regiunea transnistreană cu 3 ani anterior.

„Ca toată lumea să înțeleagă ce e repatrierea, legea obligă orice companie care a exportat bunuri, servicii să întoarcă banii în țară. Păi iată Gazprom se acoperă cu aceste hotărâri de arbitraj de ce a livrat gaz și nu a încasat banii. Și asta se întâmplă ani la rând. Dacă, contractul Gazprom-Moldovagaz prevedea arbitrajul la Stockholm, așa cum este la Naftogaz, Ucraina de exemplu, atunci arbitrii (judecătorii) adresau o întrebare simplă: de ce Gazprom continuă să livreze gaze ani la rând fără să primească plata, care-i interesul economic? Evident, Gazprom nu are răspuns, pentru că interesul e geopolitic – Kremlinul în așa fel finanțează regimul neconstituțional de la Tiraspol. Să-și asume această datorie, nu avem de gând s-o plătim”, a scris Tofilat.

Amintim că, Gazprom s-a adresat Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie, cerând de la „Moldovagaz” o datorie de 370,5 mln de dolari pentru gazele naturale livrate în 2018.

Precizăm că, în prezent datoria toată a regiunii transnistrene față de gazul rusesc folosit pe care o pune pe umerii Chișinăului se ridică la circa 7 miliarde de dolari, unde sunt incluse și penalitățile.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82