Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Parfeni, despre Babuc și încercarea de a-l corupe: „Grețos”. Era pregătit moral să facă pușcărie pentru #nuPlaha!

19 Iul. 2021, 11:43
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
19 Iul. 2021, 11:43 // Politica //  Realitatea.md

Pasha Parfeni, după câțiva ani când a ieșit cu un maiou pe care scria #nuPlaha la concertul dedicat Zilei Independenței pe scena PMAN, își amintește că Monica Babuc, pe atunci ministra Culturii, ar fi încercat să-l corupă cu evenimente. Emoțional, era pregătit demult pentru un asemenea gest, doar că ceva l-a făcut să recurgă la el anume când Republica Moldova împlinise 25 de ani de independență. Cât despre cât de fioros i se părea Vlad Plahotniuc, fostul lider PDM, a făcut mai multe declarații într-un interviu pentru GALBEN.

„La o întâlnire (n.r. înainte de Ziua Independenței) a fost și Monica Babuc care a încercat să mă impresioneze și mi-a spus că este bine că ai o părere, doar că aș vrea oricum să fim prieteni și îți promit că te invit la toate evenimentele care pot fi organizate de Minister. Și chiar s-a ținut de cuvânt. A început să mă invite în luna august – pe 25, 26, 27 inclusiv. Am avut două prestații în PMAN la jubileul de 25 de ani. Am venit dimineața și nu am reușit să intru pe scenă, pentru că toată PMAN era încojurată de gard. Și asta era atât de penibil că oamenii stau după gard, după „setcă”. Și trec pavlinii în coloană de deputați. Asta a fost ultima picătură”, a dezvăluit Pasha Parfeni.

Astfel, s-a gândit că va fi cea mai bună ocazia să iasă pe scena din PMAN, de Ziua Independenței, în direct, când mulți moldoveni vor urmări televizorul, îmbrăcat în maioul #nuPlaha.

„Chiar și Monica Babuc cu încercarea asta de a mă corupe cu niște evenimente… Asta era atât de grețos, încât m-a ajutat. Tot ea a încercat să convingă oamenii să mă critice. Au fost sunați mulți artiști și întrebați dacă vor să iasă cu critică, după care instituții ca să nu-mi permită să fac concerte. Pe atunci, aveam cu Filarmonica o înțelegere că voi desfășura în decembrie un eveniment, dar am fost contactat, am înregistrat discuția. Svetlana Bivol nu a spus numele, dar cu lacrimi în loc mi-a zis că nu poate face nimic. Șefi de restaurante au fost sunați și rugați să nu mă propună la evenimente private”.

A ajuns într-un blocaj financiar, însă la scurt timp diaspora i-a venit în ajutor. A fost într-un turneu în lume.

Întrebat dacă nu-i era frică de consecințele pentru faptul că și-a exprimat așa părerea politică, a răspuns în următorul fel: „Sigur că mi-a fost frică, dar am acceptat riscurile, inclusiv și închisoarea. Mă gândeam unde aș putea ajunge. Am vorbit și cu soția că în câteva luni aș putea fi închis. Și înțelegeam că aș putea să trec peste asta. O să mă împuște? Puțin probabil. Asta era și protecția mea – că eram vizibil”.

„Eu nu cred că Plahotniuc era suficient de periculos. Dodon e și mai puțin periculos. Ei foloseau frică ca instrument, ca unealtă de a manipula și dacă putem să spunem vindeau cumva trecutul. Și iată pas cu pas, câte un pic situația s-a schimbat radical. Nu avem cum să nu ne bucurăm că lumea chiar merge înainte. Nimeni și nimic nu este veșnic și s-a dovedit că așa și este. Practic toți dictatorii sau liderii dubioși pleacă în așa mod – foarte brusc, momentan, în câteva minute”, a continuat Pasha Parfeni.

Monica Babuc nu a venit deocamdată cu vreo reacție publică la declarațiile pe care o vizează.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 13:24
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
03 Aug. 2021, 13:24 // Societate //  Valentina Buză

Municipalitatea a venit cu precizări referitor la informaţia difuzată pe 2 august curent privind numărul beneficiarilor de ajutor material unic în mărime de 700 de lei, pentru pregătirea către noul an de studii 2021-2022.

„Conform informaţiei actualizate, cca 8000 de elevi din familii defavorizate din municipiu vor primi acest ajutor, la fel ca și în anul trecut, iar pentru aproximativ 6500 de copii, sursele financiare au fost deja repartizate. Următoarea tranşă este destinată copiilor care acced în sistemul educaţional”.

Potrivit autorităților, ajutorul financiar destinat familiilor defavorizate, pentru pregătirea către noul an școlar, este acordat în baza listelor perfectate de Comisia multidisciplinară intraşcolară pentru protecţia copilului în situaţie de risc şi aprobate de Consiliul profesoral.

În context, beneficiarii îşi pot ridica banii prin intermediul filialelor Î.S. „Poşta Moldovei”, până la data de 2 noiembrie 2021, la prezentarea actului de identitate.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate