Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Parlamentul dă în chirie parcarea agenților economici din zonă. Propunerea lui Ceban de a fi publică, irealizabilă

20 Iul. 2021, 15:37
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
20 Iul. 2021, 15:37 // Politica //  Petru Beregoi

Secretariatul Parlamentului anunță persoanele juridice din apropierea Legislativului despre faptul că oferă spații de arendă a parcării până la sfârșitul anului curent, cu posibilitatea de a fi prelungit contractul, deși mai bine de un an în urmă, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunța fastuos despre un posibil parteneriat dintre Primăria Capitalei și Parlament, care să ofere trei etaje din cinci municipalității, pentru a construi parcări publice. Responsabilii de la Parlament spun astăzi că acest lucru nu este posibil din mai multe motive tehnice.

Astăzi, Secretariatul Parlamentului a anunțat că oferă posibilitatea de închiriere contra cost, în bază de contract a unui număr limitat de locuri de parcare pentru perioada iulie-decembrie 2021, cu posibilitate de extindere a relațiilor contractuale pentru anul 2022, în incinta clădirii Direcției Transport, amplasată pe strada An. Corobceanu, 10 din Capitală.

Mai exact este vorba de un spațiu de 14 metri pătrați per vehicul în construcție capitală, cu încălzire în perioada rece a anului. Costuri lunare estimative ajung la circa 1 600 de lei, care includ și plata pentru serviciile comunale, inclusiv TVA.

Solicitați de Realitatea.md, pentru a preciza dacă este vorba de parcarea pe care Ion Ceban dorea să o transforme în una publică, în urma unui parteneriat cu Legislativul, responsabili din cadrul Serviciului de presă al Parlamentului, Svetlana Rudenco a confirmat că anume despre această parcare este vorba, doar că nu corespunde parametrilor tehnici pentru a putea fi destinată „publicului larg”.

„Garajul Parlamentului tradițional oferă servicii de parcare în incinta clădirii Direcției Transport a Parlamentului, de care de regulă beneficiază, în bază de contract, entitățile situate în proximitatea garajului Parlamentului. Astfel, noul anunț urmărește atragerea persoanelor juridice interesate de închiriere contra cost (în bază de contract) a unui număr limitat de locuri de parcare. Cât privește perspectiva deschiderii unei parcări auto publice cu plată, pe ore, în clădirea garajului Parlamentului (nivelele 3, 4, 5), aceasta a fost examinată de un grup comun de lucru format din specialiștii INCP „Urbanproiect” și reprezentații administrației garajului Parlamentului. S-a constatat că rampa de acces nu permite deplasarea automobilelor în două sensuri opuse concomitent, ceea ce face complicată o eventuală  folosire a spațiilor la nivelele 3-5 pentru parcări pe timp scurt – pe ore”, ne-a spus Rudenco.

De asemenea, Svetlana Rudencă a menționat că, folosirea semafoarelor în perimetrul parcării e posibilă, dar „mișcarea unui număr mare de automobile poate negativ să influențeze asupra traficului și timpului de intrare-ieșire. Prin urmare, pentru asigurarea unui circuit de mașini normal, clădirea ar urma să fie adaptată din punct de vedre tehnic. Astfel, recomandarea grupului de lucru a constat în folosirea parcării cu plată pe termen lung, în detrimentul celei publice – pe oră.

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 10:58
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 10:58 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

În pofida faptului că, municipalitatea anunța că cele două puncte mobile de vaccinare din Chișinău, un troleibuz și un autobuz, vor acitiva doar până la sfârșitul luinii iulie, acestea vor continua să imunizeze populația și pe parcursul lunii august.

Astfel, pe parcursul acestei luni, cele două unități mobile se vor afla în intervalul orar 10:00-18:00, în sectoarele capitalei și în suburbii, pentru a asigura accesul liber al cetățenilor la vaccinurile antiCOVID-19. Astăzi, 1 august, troleibuzul va fi parcat în sectorul Botanica, pe strada Decebal, vis-a-vis de magazinul Varna, iar autobuzul pe strada Armenească, în parcarea de la intrarea în Piața Centrală.

Oamenii pot identifica ușor unitățile, după inscripțiile pe partea exterioară a acestora, în susținerea Campaniei de vaccinare anti COVID-19.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate