Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

LIVE! Totul despre zborul în spațiu care începe în mai puțin de o oră și va duce un miliardar şi alţi 3 pasageri

20 Iul. 2021, 15:32
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
20 Iul. 2021, 15:32 // Sci-tech //  Realitatea.md

Lansarea New Shepard este programată pentru astăzi, ora 16.00, ora Republicii Moldova, iar călătoria va dura 11 minute. Ziua evenimentului nu a fost aleasă întâmplător: pe 20 iulie, în urmă cu 52 de ani, omul ateriza pe Lună. Jeff Bezos este, de fapt, primul care organizează un itinerariu în spaţiu pentru pasagerii plătitori. Lansarea se poate vedea pe live pe site-ul www.blueorigin.com.

Iată toate detaliile acestei misiuni, prima care a inclus un echipaj la bordul companiei aerospaţiale Bezos.

Este prima călătorie ”turistică” în Spaţiu, care va duce un miliardar şi alţi 3 pasageri non-astronauţi dincolo de 100 de kilometri de la suprafaţa pământului.

Cel mai tânăr pasager este olandezul Oliver Daemen, care are doar 18 ani şi căruia tatăl său, un om de afaceri, i-a cumpărat biletul cu câteva zeci de milioane de euro.Pionieri în turismul spaţial. În ciuda experimentelor anterioare, Bezos este de fapt primul care organizează un itinerariu în Spaţiu pentru pasagerii plătitori.

Dacă în 2001 miliardarul Dennis Tito se aventurase la Staţia Spaţială Internaţională împreună cu un echipaj specializat – cel al navei spaţiale ruseşti Suyouz – şi dacă în urmă cu câteva zile Virgin Galactic i-a adus cu succes pe Richard Branson şi alţi 5 oameni la graniţa dintre Pământ, atmosferă şi Spaţiu (un zbor suborbitar), Jeff Bezos se va putea lăuda în câteva ore cu primatul inaugurării erei turismului spaţial.

Scopul său este să depăşească această graniţă, să experimenteze absenţa gravitaţiei şi apoi să aterizeze uşor pe solul pământului. Şi să aducă acolo un grup de oameni „obişnuiţi”, fără niciun fel de pregătire.

Turismul spaţial este, de asemenea, şi proiectul Virgin Galactic al lui Richard Branson (vânzările sunt deja deschise pe site pentru a participa la viitoarele misiuni), precum şi în planurile Space X, compania lui Elon Musk, al cărei prim  zbor-„vacanţă” în Spaţiu (este programat pentru final al anului.

Trebuie spus că duelul dintre cei trei miliardari pionieri ai zborurilor galactice este destul de prietenoasă. Dacă Bezos l-a felicitat pe Branson chiar după aterizare, Musk a anunţat că a cumpărat deja un bilet la următorul zbor Virgin Galactic.

Călătoria va dura 11 minute

Să revenim la misiunea lui Bezos. Numele ambarcaţiunii pe care va călători este New Shepard, la fel ca Alan Shepard, primul american care a intrat în Spaţiu, în 1961.

După cum explică site-ul Blue Origin, este un sistem de rachete suborbital reutilizabil, creat pentru a transporta un grup de oameni dincolo de linia Kármán, deci la o altitudine de peste 100 de kilometri.

Decolarea este programată două ore mai apoi, din vestul Texasului.Noul Shepard are o înălţime de 18 metri şi este echipat cu un motor numit BE-3 care îi permite să accelereze în Spaţiu de până la patru ori viteza sunetului (Mach 4), precum şi să revină la bază, încetineşte până la 8 kilometri pe ora.

Pasagerii – maxim 6 – vor fi la bordul unei capsule echipate cu ferestre mari pentru a se bucura de vedere. Odată ce ajunge la linia lui Kármán, racheta se va desprinde de capsulă şi se va întoarce la sol.

Nava spaţială – complet autonomă – va continua călătoria până la atingerea a 106 kilometri de altitudine (Branson a atins 86). Cei aflaţi la bord în acest moment vor putea experimenta absenţa gravitaţiei. Apoi, va începe coborârea uşoară spre suprafaţă şi, în cele din urmă, aterizarea datorită unui sistem cu paraşută. În total, durata experienţei este de 11 minute.

Primul zbor al Blue Origin cu oameni la bord

Va fi prima călătorie a Blue Origin cu oameni la bord. Compania a efectuat deja 15 zboruri de testare de succes, transportând obiecte sau manechine. Racheta care va fi folosită pe 20 iulie a zburat deja de două ori. Capsulele sunt, de asemenea, reciclate. În concurenţă acerbă cu Space X şi Virgin Galactic, Bezos a decis să-şi dezvăluie planurile doar la începutul lunii iulie, după ce ultimul zbor de testare a avut loc în aprilie.”Repetiţia generală” s-a încheiat, astăzi se turează motoarele şi se zboară.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate