Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

ATENȚIE la scăldat! Recomandările polițiștilor pentru a preveni situațiile de înec

20 Iul. 2021, 15:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
20 Iul. 2021, 15:23 // Societate //  Valentina Buză

Sezonul estival e în toi și tot mai mulți copii, adolescenți, bărbați, femei pleacă la scăldat. Piscina, iazul, marea, tot ce e legat de apă reprezintă un pericol atâta timp cât cetățenii nu sunt informați cu referire la riscurile la care sunt supuși.

În context, pentru a fi în siguranță atunci când aleg să se scalde sau să se plimbe cu diferite ambarcaţiuni, Inspectoratul de Poliţie Criuleni relansează câteva recomandări pentru a preveni situațiile de înec:

 • scăldați-vă numai în locuri special amenajate pentru a nu nimeri în canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
 • supravegheați în permanență copiii, atunci când intrați în apă sau când vă aflați în apropierea apei;
 • evitați să vă scăldați în zonele marcate ,,Scăldatul este interzis”;
 • nu vă aventuraţi în apă pe timp de noapte sau după ce ați consumat băuturi alcoolice;
 • în cazul în care nu știți să înotați, evitați să vă scăldaţi singur şi nu intraţi în apă mai sus de brâu;
 • se interzic săriturile în apă de la înălţimi periculoase;
 • nu faceţi glume care i-ar putea costa viaţa pe cei care nu ştiu să înoate;
 • nu vă îndepărtaţi de mal dacă nu sunteţi înotători bine antrenaţi.

„Fiți conștienți și puneți-vă viața pe primul loc”.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 11:44
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
27 Iul. 2021, 11:44 // Actualitate //  Valentina Buză

Alte trei conflicte de interese admise de către un primar, un secretar al Consiliului local și un director al unei Case de Cultură, au fost stabilite de Autoritatea Națională de Integritate. Totodată,  o incompatibilitate de funcție a fost indentificată la un consilier din Consiliul raional, altă incompatibilitate fiind constatată la un consilier din Consiliul local. Inspectorii de integritate au dispus aplicarea prevederilor legale pentru admiterea încălcărilor depistate.

Primarul satului Hăsnășenii Mari din raionul Drochia a admis conflicte de interese cu soțul, care activa în cadrul primăriei. Primarul a admis conflicte de interese participând la luarea deciziilor și la semnarea actelor administrative în privința soțului. Un alt conflict de interese a fost stabilit pe numele unui secretar al Consiliului local Maximovca din raionul Anenii Noi. Exercitând atribuțiile de primar al satului, secretarul a semnat dispoziții în favoarea persoanelor apropiate – fiica și soțul, nedeclarând și nesoluționând situația de conflict de interese.

Mai mult, și directorul Casei de Cultură a satului Recea din raionul Râșcani a fost depistat cu conflicte de interese pe care le-a admis în privința persoane apropiate – soțul. A emis și a semnat 14 acte administrative pe numele soțului, care era angajat  în calitate de paznic și lucrător tehnic (deridicătoare) în cadrul Casei de Cultură.

O încălcare a legislației a fost constatată și la un consilier din cadrul Consiliului raional Fălești. Acesta s-a aflat în incompatibilitate de funcție, în perioada ianuarie 2020 – mai 2021, exercitând simultan mandatul de consilier în Consiliul raional și funcția de conducător auto în cadrul subdiviziunii Aparatului Președintelui Raionului. Altă incompatibilitate de funcție a fost stabilită în privința unui consilier din Consiliul local Carabetovca, raionul Basarabeasca. Persoana supusă controlului deținea mandatul de consilier în Consiliul satului și exercita funcția de paznic în cadrul primăriei satului.

Dacă actele de constatare vor rămâne definitive, se va aplica interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani, urmând ca toate persoanele vizate să fie incluse în Registrul Interdicțiilor.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid