Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

A cerut renumărarea buletinelor pentru că nu-i ajungeau 3 voturi. Curtea Constituțională a respins solicitarea

20 Iul. 2021, 14:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
20 Iul. 2021, 14:31 // Politica //  Petru Beregoi

Curtea Constituțională (CCM) a respins astăzi solicitarea Partidului „Noua Opțiune Istorică” privind renumărarea voturilor exprimate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, depusă la 16 iulie curent la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Având în vedere că potrivit prevederilor constituționale şi legale, Curtea Constituțională este competentă să confirme sau să infirme rezultatele votării, precum și să dispună renumărarea voturilor, dacă constată că există motive întemeiate care influențează rezultatele votării şi distribuirea mandatelor, Comisia Electorală Centrală a anexat această contestație la sesizarea referitoare la confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, depusă ieri la CCM.

Cu privire la prima și a treia solicitare a Partidului „Noua Opțiune Istorică”, Curtea se va pronunța prin hotărârea de confirmare sau de infirmare a legalității alegerilor.

Cât ține de procedura de renumărare a buletinelor de vot din ziua alegerilor, Curtea reține că, potrivit articolului 65 alin. (3) din Codul electoral, în cazul în care nu sunt de acord cu rezultatele preliminare ale votării, până la confirmarea rezultatelor de către instanțele abilitate, concurenții electorali le pot solicita acestor instanțe să dispună renumărarea voturilor.

Partidul „Noua Opțiune Istorică” și-a motivat solicitarea de renumărare a voturilor prin faptul că, în noaptea de numărare a voturilor, din rezultatele preliminare electronice publicate de Comisia Electorală Centrală, rezulta că Partidul „Noua Opțiune Istorică” ar fi obținut 200 de voturi. Totuși, în ziua următoare, Comisia Electorală Centrală a anunțat că Partidul „Noua Opțiune Istorică” a obținut 197 de voturi.

Analizând afirmațiile concurentului electoral și documentele electorale prezentate de către CEC, Curtea a respins solicitarea privind renumărarea voturilor exprimate în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, din motiv că, Partidul „Noua Opțiune Istorică” nu a prezentat probe care să demonstreze că au fost afectate rezultatele votării și distribuirea mandatelor.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:42
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 18:42 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat deciziile care au fost luate în ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe subiectul securității din sectorul energetic. Totodată, în cadrul ședinței CSS a fost examinată situaţia privind securitatea energetică a țării. 

Astfel, Maia Sandu susține că una dintre decizii constă în a recomanda Comisiei pentru Situații Excepționale să întreprindă măsuri pentru asigurarea instituțiilor medicale, în special instituțiilor spitalicești, cu surse alternative de energie electrică sau cu echipamente necesare pentru asigurarea funcționalității instituțiilor.

O altă hotărâre este de a impune măsuri de optimizare a consumului de gaze naturale pentru producerea energiei termice în instituțiile publice.

De asemenea, potrivit președintei Republicii Moldova, a treia decizie este să se ieie măsuri pentru ca furnizorii de căldură și energie electrică să fie asigurați cu cantități necesare de combustibil pentru generarea agentului termic și a energiei electrice. 

O altă decizie presupune să se creeze formule și mecanisme de achiziționare a păcurei pentru a asigura stocurile necesare pentru funcționarea centralelor de termoficare.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, Maia Sandu a anunțat că ar fi purtat mai multe discuții telefonice cu șeful adjunct al administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak, în contextul crizei de gaze naturale cu care se confruntă țara noastră.

VIDEO Maia Sandu anunță că a discutat de mai multe ori cu Dmitri Kozak în contextul crizei gazelor naturale

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău