Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Procurorii au refuzat urmărirea penală în scandalul dintre influencerii din Instagramul „moldovenesc”

20 Iul. 2021, 14:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
20 Iul. 2021, 14:30 // Societate //  Realitatea.md

Din tabără de influenceri implicați în scandalul de pe Instagram, trei persoane au depus plângeri la poliție, precum că le-a fost blocat „pretins neîntemeiat un număr de postări pe rețeaua Instagram, postări care conțineau anunțuri de lansare a concursurilor”. Materialele au ajuns la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Au fost examinate și, în urma cercetărilor, procurorii au stabilit lipsa elementelor vreunei infracțiuni de domeniul cibernetic sau contra patrimoniului.

Potrivit PCCOCS, acțiunile deplânse nu sunt prevăzute de actualul Cod Penal al Republicii Moldova, ceea ce a stat, în primul rând, la baza refuzului pentru pornirea urmăririi penale. Persoanele au fost informate despre refuzul de a porni urmărirea penală, cu posibilitatea de a contesta hotărârea.

Totodată, solicitarea banilor pentru „înțelegere amiabilă” nu se încadrează în prevederile art. „șantajul” din Codul Penal. „Aceștia organizau concursuri, sub paravanul cărora se promovau conturi noi de Instagram, ceea ce contravine politicilor Instagram. Alți influenceri le-ar fi cerut bani pentru a nu le raporta concursurile, unii au plătit, alții au rămas fără conturi, după ce au fost raportați”.

Nu au fost făcute publice numele persoanelor, care au depus plângere la poliție, însă este de menționat că, anterior, influencerul Dan Ioniță vorbea despre una. Acesta mai declarase, împreună cu alți doi influenceri – Ella Chistol și Cristian Cebotari, că li s-a cerut bani pentru a nu le fi raportate concursurile și blocate paginile de Instagram. Toți aduc acuzații Danielei Cheltuitor care ar fi acționat în colaborare cu proprietarul paginii de Instagram @stergem.concursuri. Cea din urmă a negat.

O altă influenceră pe nume Daniela Costețchi a confirmat că i s-a cerut 1.000 de euro pentru a putea continua să desfășoare un concurs pe pagina sa de Instagram. A achitat 600 de euro, cu condiția că va mai achita încă 600 de euro pentru următoarele concursuri.

Printre ultimele noutăți în legătură cu acest scandal, mai este faptul că lui Dan Ioniță i-a fost blocat contul.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 23:04
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
30 Iul. 2021, 23:04 // Societate //  Cristina Vlah

Însărcinata cu afaceri a Ambasadei SUA la Chișinău, Laura Hruby, a venit cu aprecieri înalte pentru Republica Moldova în contextul luptei împotriva traficului de persoane, informează Realitatea.md.

„Aș dori să recunosc munca depusă de Republica Moldova în vederea combaterii traficului de ființe umane, în special având în vedere provocările pandemiei COVID-19. Constatăm că traficanții se adaptează rapid la aceste noi circumstanțe pentru a exploata populațiile vulnerabile în moduri noi. Solicităm partenerilor moldoveni să investigheze, să urmărească penal și să condamne cu fermitate traficanții, inclusiv oficiali complici.

Vă asigur că Departamentul de Stat al SUA se angajează să consolideze capacitatea Moldovei de a efectua investigații financiare pentru cazurile TIP. Felicit Procuratura Generală, Organizația Internațională pentru Migrație și Centrul Internațional „La Strada Moldova”. Munca lor extraordinară va continua să consolideze capacitatea Moldovei de a combate traficul de persoane”, a menționat Laura Hruby.

Mesajul vine cu ocazia marcării Zilei mondiale a luptei împotriva traficului de persoane.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate