Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0696%
 • USD
  17.8869
  -0.2041%
 • RUB
  0.2454
  0.163%
 • RON
  4.3249
  0.0162%
 • UAH
  0.6663
  -0.075%

DOC PAȘ și-a mai încercat norocul de a clona PAS, însă fără succes. CSJ „i-a arătat din deget”

08 Iul. 2021, 16:08
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
08 Iul. 2021, 16:08 // Politica //  Petru Beregoi

Prima încheiere a Curții Supreme de Justiție (CSJ), prin care a menținut decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), de a nu înregistra un nou partid cu aceeași abreviatură în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, reprezentanta Partidului „Noua Opțiune Istorică”, Svetlana Chesari, a depus o nou recurs la CSJ prin care insistă ca în buletinul de vot simbolul partidului pe care îl conduce să fie PAȘ, ceea ce ar însemna clonarea abreviaturii Partidului Acțiune și Solidaritate – PAS. CSJ a examinat recursul l-a declarat ca inadmisibil.

„Chesari Svetlana, președinta Partidului „Noua Opțiune Istorică”  nu a respectat prevederile art. 74 alin. (6) din Codul electoral coroborat cu art. 245 alin. (1) din Codul administrativ, din care considerent, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție ajunge la concluzia de a declara inadmisibil recursul depus”, se arată în încheierea CSJ.

Amintim că, CEC a refuzat să înregistreze Partidul „Noua Opțiune Istorică” în cursa electorală sub noua denumire Partidului Alternative și Șanse (PAȘ), întrucât abreviat ar însemna clonarea unui nou partid PAS, fapt ce contravine legislației electorale. Astfel, decizia CEC a fost contestată în ambele instanțe, ultima – CSJ casând definitiv cauza prin menținerea deciziei CEC.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 22:19
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 22:19 // Sport //  Cristina Vlah

Sportiva olimpică din Belarus, Kristina Timanovskaia, a obținut viză poloneză, după ce a cerut ajutor autorităților Poloniei ca să-i ofere azil, după ce a criticat dur autoritățile de la Minsk, informează Realitatea.md cu referire la BBC.

Aflată la Tokyo, unde se desfășoară Jocurile Olimpice, Kristinei Timanovskaia i-a fost asigurată securitatea din partea poliției japoneze. Ea a fost cazată într-un hotel și protejată de oamenii legii din Tokyo.

Timanovskaia a fost forțată să părăsească Jocurile Olimpice și să zboare înapoi spre Minsk, după ce i-a criticat pe antrenori. Ulterior ea a fost exclusă din echipa olimpică a Belarusului.

Acest incident pune din nou într-o lumină negativă Belarusul condus de președintele Alexandr Lukașenko. Anul trecut, în timpul protestelor de după re-alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, mai mulți atleți au fost supuși represiunilor de către reprezentanții structurilor de forță. Sportivilor li s-au tăiat din fondurile bănești sau au fost excluși din echipele naționale.

Ministrul de Externe din Polonia a spus că Timanovskaia a fost în contact direct cu ambasadorul polonez de la Tokyo și că Polonia „va face tot ce e necesar pentru a o ajuta în cariera sportivă a atletei”.

Soțul sportivei a zburat spre capitala Ucrainei, Kiev, de unde urmează să se deplaseze spre Varșovia.

Guvernul de la Minsk deocamdată nu a comentat acțiunile Poloniei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate