Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2162%
 • USD
  17.9703
  0.4179%
 • RUB
  0.2456
  -0.855%
 • RON
  4.3395
  0.2281%
 • UAH
  0.6565
  -0.2437%

Partidul Popular nu vrea în viitorul Parlament: Actualele alegeri vor aprofunda criza din țară

02 Iun. 2021, 10:55
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Iun. 2021, 10:55 // Alegeri //  Tatiana Rusnac

Partidul Popular din Republica Moldova nu va participa în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și îndeamnă membrii și susținătorii săi să sprijine partidele care promovează interesul național și vectorul proeuropean de dezvoltare a țării.

Decizia a fost anunțată într-un comunicat de presă emis de formațiune.

„După o analiză minuțioasă a situației politice, social-economice și de sănătate, Partidul Popular din Republica Moldova a luat decizia de a nu participa la alegerile parlamentare anticipate. PPRM consideră că organizarea alegerilor parlamentare anticipate în condițiile actualului Cod electoral, va aprofunda criza din țară și nu va schimba substanțial raportul de forțe pe arena politică din Republica Moldova”, anunță biroul permanent al partidului.

Membrii formațiunii mai spun că în favoarea organizării alegerilor anticipate au insistat formațiunile politice care, prin neacceptarea unor modificări în Codul electoral – votul electronic, extinderea perioadei de votare, reducerea pragului electoral și altele, prin tergiversarea procesului de imunizare a populației, subminarea interesului național prin impunerea unor scopuri cu tentă geopolitică, etc – își promovează interesul de grup, având drept obiectiv  preluarea puterii la toate nivelele și instaurarea propriului regim de guvernare fără a ține cont de interesul țării și al cetățenilor.

„În opinia PPRM, participarea la scrutin a unui număr mare de formațiuni politice, majoritatea fiind cu șanse nule, este promovată de principalii actori de pe scena politică a țării cu scopul de a bulversa întreg procesul electoral și a limita la maxim posibilitatea extinderii numărului de formațiuni politice care ar accede în Parlament. Mai mult, PPRM consideră că în structura viitoare a Parlamentului va fi imposibilă formarea unui Guvern, fapt care va duce inevitabil la alegeri anticipate repetate”, anunță PPRM.

Partidul Popular rămâne în continuare o formațiune activă pe arena politică a țării, o formațiune care „Crede în Moldova” și pledează în continuare pentru un nou model de guvernare a Republicii Moldova, bazat pe principiile unui stat de drept, dezvoltat în plan politic, economic, social, spiritual și moral, se mai arată în comunicat.

Realitatea Live

22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.