Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2162%
 • USD
  17.9703
  0.4179%
 • RUB
  0.2456
  -0.855%
 • RON
  4.3395
  0.2281%
 • UAH
  0.6565
  -0.2437%

ULTIMĂ ORĂ! PRO Moldova nu va participa la scrutinul din iulie: Aceste alegeri sunt o continuare a celor prezidențiale

02 Iun. 2021, 11:13
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Iun. 2021, 11:13 // Alegeri //  Tatiana Rusnac

UPDATE 11:20: Candu neagă informațiile precum că formațiunea a decis să nu participe la alegerile parlamentare anticipate din cauza că ar avea probleme financiare.

PRO Moldova nu va participa la scrutinul din 11 iulie. Decizia a fost anunțată acum câteva clipe de către liderul formațiunii, Andrian Candu.

Candu a declarat că PRO Moldova era gata să intre în această cursă electorală, avea pregătit dosarul pentru a fi depus la CEC, însă membrii formațiunii s-au răzgândit.

„Aceste alegeri parlamentare nu sunt nimic altceva decât continuarea celor prezidențiale. E o confruntare dintre Sandu și Dodon, nu e o confruntare de idei. E o luptă de orgolii, nu există un program de Moldova post-pandemică. Aceste alegeri sunt despre o țară obosită, dezbinată”, a declarat Andrian Candu.

Liderul PRO Moldova mai spune că la ora actuală nu a decis dacă va susține vreun partid la acest scrutin, întrucât nimeni nu a venit cu soluții concrete menite să scoată țara din criză și probleme.

Liderul formațiunii a spus că, împreună cu echipa sa, vor face o campanie activă de informare și de mobilizare pentru cetățeni, astfel încât pe 11 iulie, fiecare să ia o decizie corectă și conștientă.

Amintim că, în urma unui sondaj efectuat de iData, PRO Moldova ar obține doar 0.3% din voturi dacă ar participa la scrutinul din 11 iulie.

Realitatea Live

22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.