Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Partidul Șor a încurcat-o rău. Sancțiuni maxime primite de la CEC pentru încălcările făcute în campania electorală

08 Dec. 2021, 13:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
08 Dec. 2021, 13:18 // Politica //  Petru Beregoi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aplicat sancțiuni maximale Partidului Șor pentru un set de încălcări admise de către formațiune și candidatul Marina Tauber desemnat pentru alegerile locale noi din Bălți. Astfel, Partidul Șor a fost lipsit de alocațiile de la stat pentru un an de zile, ca efect al sancțiunilor aplicate anterior sub forma de avertisment. Decizia a fost luată astăzi, 8 decembrie de către CEC, în cadrul ședinței, transmisă live de către RLIVE.MD și RLIVE TV.

Potrivit deciziei CEC, Partidul Șor a fost lipsit de alocația de la stat pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2022, pentru că nu au declarat sursele din care s-a achitat interpreții, care au cântat pe scena de la Bălți, în cadrul unui concert organizat de Partidul Șor. Estimativ, Partidul Șor nu ar fi declarat în rapoartele financiare suma de 21 665 de lei, bani achitați la cel puțin trei cântăreți.

Totodată, CEC a constatat că, la 3 decembrie, la protestul organizat de Partidul Șor la Bălți se împărțeau pungi cu hrană protestatarilor, conform sesizărilor venite la Comisie. În acest sens, CEC va sesiza Procuratura Anticorupție pentru a investiga cazul dat.

La fel, CEC a anunțat că, la 4 decembrie candidatul independent, Nicolae Grigorișin a depus o sesizare, prin care a reclamat că, Tauber Marina, a desfășurat agitație electorală, cu o zi înainte de ziua alegerilor, când este interzisă orice tip de agitație. În acest sens a fost sesizat Inspectoratul de Poliție Bălți pentru a cerceta cazul dat și a întreprinde acțiunile necesare, în funcție de constatările pe care le va face.

Amintim că, Marina Tauber, candidata Partidului Șor a fost scoasă din cursa electorală de către instanța de judecată, la solicitarea CEC.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală