Universitatea Tehnică a Moldovei continuă să modernizeze infrastructura educațională pentru a crea condiții competitive de studii și pregătire profesională avansată a tinerilor. Luni, 23 iunie curent, instituția a lansat 10 noi laboratoare didactice și de cercetare, dotate în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, noile laboratoare vor permite desfășurarea activităților didactice și de cercetare la cele mai înalte standarde, aliniate cerințelor actuale ale domeniului industriei. Dotate cu echipamente moderne pentru integrarea celor mai avansate soluții tehnologice, aceste laboratoare vor contribui la formarea practică a viitorilor ingineri, capabili să creeze și să transforme lumea tehnologică în contextul digitalizării și sustenabilității.
„Mă bucur că lansăm aceste laboratoare în pragul deschiderii admiterii la universitățile noastre. Ceea ce vedeți astăzi aici este un progres al schimbării universităților noastre. Ne dorim să vedem cât mai mulți absolvenți de clasa a XII-a care aleg să își facă studiile, aici, acasă, iar datoria noastră este să le punem la dispoziție echipamente, în așa fel încât ceea ce învață să fie util și pe piața muncii”, a menționat ministrul Dan Perciun, prezent la eveniment.
Rectorul UTM, Viorel Bostan, susține că aceste spații vor oferi studenților posibilitatea de a învăța să manevreze inteligența artificială, robotica și fabricația aditivă nu doar din cărți, dar într-un context real.
„Investiția în industrie va genera o creștere semnificativă a producției, iar această strategie de dezvoltare a învățământului dual, promovată de minister în colaborare cu universitățile va contribui la o dezvoltare sustenabilă și echilibrată”, a spus Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie, coordonatorul Proiectului.
Odată cu deschiderea acestor laboratoare, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi a Universității Tehnice a Moldovei intră într-o nouă etapă de dezvoltare, oferind centre de prelucrare computerizate, sisteme integrate de conducere industrială, platforme electro-pneumatice pentru automatizări, laboratoare de rezistența materialelor și tratamente termice, precum și ateliere de prelucrări mecanice și proiectare auto.
De asemenea, au fost dotate cu echipamente performante și moderne laboratoarele didactice de Electronică Aplicată și Laboratorul „Fabrică Inteligentă” ale Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, precum și un laborator destinat studiului avansat în domeniul electronicii și telecomunicațiilor din cadrul Facultății Electronică și Telecomunicații.
Universitatea Tehnică a Moldovei a beneficiat pe parcursul ultimilor patru ani de două granturi în valoare totală de peste 5 mil 647 mii de euro, alocate în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, finanțat de Banca Mondială. Din resursele alocate în cadrul proiectului, UTM a lansat anterior alte 7 laboratoare moderne, programe noi de studii, a modernizat domeniul de formare TIC, în special știința datelor și securitatea informațională, a creat o platformă de securitate cibernetică pentru simularea cazurilor reale a unor atacuri cibernetice.

