Curs valutar
 • EUR
  20.1160
  0.4653%
 • USD
  17.7288
  -0.0147%
 • RUB
  0.2376
  0.463%
 • RON
  4.0625
  0.4135%
 • UAH
  0.6533
  0.2602%

Partidul „Șor” poate câștiga alegerile din Bălți, iar asta îl va transforma într-un nucleu al opoziției, opinie

27 Oct. 2021, 14:03
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 14:03 // Politica //  Realitatea.md

Există șanse mari ca Marina Tauber să câștige Primăria din Bălți, iar această victorie îi poate asigura Partidului „ȘOR” poziția de factor coagulant al opoziției. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituș, care a menționat, într-o postare pe Facebook, că alegerile din Bălți sunt importante nu doar pentru locuitorii acestui oraș, dar și pentru întreaga societate, informează TRIBUNA.

„Angajarea în cursa electorală a doamnei Tauber, a doua figură importantă în partid, după Ilan Șor, arată că această formațiune politică vrea să câștige. Nu aș fi deloc surprins dacă Tauber ar câștiga fotoliul de primar al municipiului Bălți. Un sondaj recent de opinie arăta că locuitorii acestui oraș își doresc mai degrabă un primar care să le rezolve problemele cotidiene și nu unul care să folosească primăria în calitate de trambulină politică. Există așadar suficiente premise pentru ca locuitorii acestui oraș să urmeze exemplul locuitorilor din Orhei și să o prefere pe Tauber”, a menționat Nichituș.

Potrivit jurnalistului, Republica Moldova are nevoie, în aceste momente de criză, de o opoziție politică funcțională.

„Partidul Socialiștilor se află într-un proces de alegere a leadership-ului, iar prin această alegere ar trebui să dovedească că nu sunt atât de toxici cum au fost prezentați, deci nu sunt ei cei care ar putea să consolideze opoziția”, mai notează el.

Liderul de opinie atrage atenția că partidele extraparlamentare pro-europene sunt lipsite în acest moment de lideri, dar și de resurse financiare. Prin urmare, autorul sugerează că, în perspectivă imediată, singura opoziție viabilă poate fi doar de stânga.

„Partidul „Șor” ar putea deveni factorul coagulant al opoziției doar dacă va dovedi că poate face ceva și în afara Orheiului, de asta câștigarea primăriei Bălți de către reprezentanții acestei formațiuni parlamentare este importantă”, a subliniat Nichituș.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 22:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Nov. 2021, 22:18 // Politica //  Cristina Vlah

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, pleacă din funcție. Ea și-a luat rămas bun de la colegi, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, informează Realitatea.md.

„Azi se încheie mandatul meu la Institutul Național al Justiției.

Am avut bunul prilej și marea onoare să conduc această deosebită instituție cu personalitate și caracter, cu staf mega calificat, formatori inteligenți, audienți cu-minți și Consiliu profesionist. Timp de 7 ani împreună am depus efort și suflet nu pentru o simplă schimbare, ci pentru o adevărată transformare ce a permis INJ-ului să facă un salt enorm.

Ne-am bucurat de sprijinul și girul partenerilor de dezvoltare, în special al Ambasadei SUA, UNDP și CoE, care au avut încredere în noi și ne-au apropiat de aceste rezultate frumoase.

Vă multumesc tuturor pentru că mi-ați permis să facem echipă comună. Vă urez tuturor curaj și împliniri în toate, iar bunului INJ – prosperitate în continuare”, scrie Diana Scobioală.

În acest sens, cei din Institutul Național al Justiției urmează să numească un nou director.

Realitatea.md menționează că noua funcție a Dianei Scobioală va fi cea de judecătoare la CEDO din partea țării noastre.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală