Curs valutar
 • EUR
  19.0946
  0%
 • USD
  17.7939
  0%
 • RUB
  0.2200
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4818
  0%

Pași de urmat în cazul anulării sau reținerii unui zbor. Autoritatea Aeronautică Civilă vine cu recomandări

06 Mart. 2023, 20:57
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
06 Mart. 2023, 20:57 // Actualitate //  Ursu Ana

În contextul anulării mai multor curse,  Autoritatea Aeronautică Civilă îndeamnă pasagerii să urmeze următoare etape în cazul retinerii sau anulării zborului. Iată care sunt pașii:

Ce faci în cază dacă zborul a fost anulat?

În cazul anulării unui zbor, pasagerii trebuie sa beneficieze de asistenţă şi deservire, inclusiv în eventualitatea unei redirecţionări. De asemenea, pasagerii au dreptul să primească o compensaţie, cu următoarele excepţii:

 • dacă au fost informaţi despre anulare cu cel puţin 2 săptămâni înainte de ora de plecare prevăzută;
 • dacă sunt informaţi despre anulare într-un interval cuprins între 14 şi 7 zile înainte de ora de plecare prevăzută, şi li se oferă o redirecţionare care să le permită să plece cu cel mult 2 ore înainte de ora de plecare prevăzută, şi să ajungă la destinaţia finală cu mai puţin de 4 ore după ora de sosire prevăzută;
 • dacă sunt informaţi despre anulare cu mai puţin de 7 zile înainte de ora de plecare prevăzută, şi li se oferă o redirecţionare care să le permită să plece cel târziu cu o oră înainte de ora de plecare prevăzută şi să ajungă la destinaţia finală în mai puţin de 2 ore după ora de sosire prevăzută.

În momentul în care pasagerii sunt informaţi despre anulare, acestora li se oferă explicaţii privind posibilităţile de transport alternative.

Operatorul de transport aerian nu este obligat să plătească compensaţii dacă poate face dovada că anularea este cauzată de circumstanţe extraordinare, care nu au putut fi evitate în pofida adoptării tuturor măsurilor posibile.

Sarcina dovedirii faptului că pasagerul a fost într-adevăr informat despre anularea zborului, cu indicarea momentului precis, revine operatorului de transport aerian.

Care sunt compensaţiile?

 1. Valoarea acestor compensaţii este de:
 • 250 euro pentru toate zborurile de 1 500 kilometri sau mai puţin;
 • 400 euro pentru toate zborurile cuprinse între 1 500 şi 3 500 kilometri;
 • 600 euro pentru toate zborurile care nu se încadrează în primele 2 categorii.

Pentru stabilirea distanţei se ia în considerare ultima destinaţie unde pasagerul urmează să sosească cu întărziere faţă de ora prevăzută, datorită refuzului la îmbarcare sau anulării zborului.

 1. Atunci când pasagerilor li se oferă redirecţionarea spre destinaţia finală cu un zbor alternativ, a cărui oră de sosire nu depăşeşte ora de sosire prevăzută a zborului rezervat iniţial
 • cu două ore, pentru toate zborurile de 1 500 kilometri sau mai puţin, sau
 • cu trei ore, pentru toate zborurile cuprinse între 1 500 şi 3 500 kilometri, sau
 • cu patru ore, pentru toate zborurile care nu se încadrează la primele 2 puncte,

operatorul aerian poate reduce cu 50 % compensaţia prevăzută la alineatul (1).

 1. Compensaţia menţionată la alineatul (1) se plăteşte în numerar, prin transfer bancar electronic, ordin de plată bancar sau cec bancar sau, cu acordul scris al pasagerului, în bonuri de călătorie şi/sau alte servicii.
 2. Distanţele indicate la alineatele (1) i (2) se măsoară prin metoda rutei ortodromice.

În cazul în care un operator aerian plăteşte compensaţii sau se achită de alte obligaţii care îi revin în conformitate cu Regulamentul, nici una din dispoziţiile acestuia nu poate fi interpretată ca o limitare a dreptului său de a pretinde compensaţii de la orice persoană, inclusiv părţi terţe, în conformitate cu legislaţia aplicabilă. În special, prevederile Regulament nu limitează în nici un fel dreptul operatorului aerian de a solicita o rambursare de la un turoperator sau de la o altă persoană cu care operatorul aerian a încheiat un contract. În mod similar, nici una din dispoziţiile Regulamentului nu poate fi interpretată ca o limitare a dreptului unui turoperator sau al unei părţi terţe, alta decît pasagerul, cu care operatorul aerian a încheiat un contract, de a solicita o rambursare sau reparaţii operatorului aerian, în conformitate cu legislaţia aplicabilă în materie.

Orice persoană care consideră că i-a fost lezat un drept consfinţit de Regulament poate sesiza organele competente stabilite de legislaţia în vigoare.

Ce înseamnă asistenţă?

Pasagerilor li se oferă posibilitatea de a alege între:

 1. rambursarea, în termen de şapte zile, a întregului cost al biletului, la preţul de achiziţie, pentru partea sau părţile de călătorie neefectuate, precum şi pentru partea sau părţile deja efectuate, în cazul în care zborul devine inutil în raport cu planul de călătorie iniţial al pasagerului, împreună cu, dacă este cazul, un zbor de retur la punctul de plecare iniţial, cât mai repede posibil;
 2. redirecţionarea, în condiţii de transport comparabile, spre destinaţia finală, cât mai repede posibil sau
 3. redirecţionarea, în condiţii de transport comparabile, spre destinaţia finală, la o dată ulterioară, la alegerea pasagerului, sub rezerva existenţei unor locuri disponibile.

Ce este dreptul la deservire?

Pasagerii au dreptul de a li se oferi gratuit următoarele:

 1. mese şi băuturi răcoritoare, direct proporţionale cu timpul de aşteptare;
 2. cazare hotelieră, în cazul în care este necesară o şedere de una sau mai multe nopţi, sau în cazul în care este necesară o şedere suplimentară faţă de cea prevăzută de pasager;
 3. transportul dintre aeroport şi locul cazării (hotel sau altele).

În plus, pasagerii au dreptul la două apeluri telefonice gratuite şi de a trimite gratuit mesaje prin telex, fax sau e-mail.

La aplicarea prevederilor menţionate mai sus, operatorul aerian acordă o atenţie specială nevoilor persoanelor cu mobilitate redusă şi însoţitorilor acestora sau a câinilor utilitari însoţitori certificaţi, precum şi nevoilor copiilor fără însoţitor.

Surclasarea şi declasarea

În cazul în care un operator de transport aerian cazează pasagerul la o clasă de călătorie superioară preţului de achiziţie al biletului, operatorul nu poate pretinde o plată suplimentară.

În cazul în care un operator de transport aerian cazează pasagerul la o clasă inferioară preţului de achiziţie al biletului, atunci acesta, în termen de şapte zile rambursează

 1. a) 30 % din preţul biletului pentru toate zborurile de 1500 kilometri sau mai puţin; sau
  b) 50 % din preţul biletului pentru toate zborurile variind între 1500 şi 3500 kilometri; sau
  c) 75 % din preţul biletului pentru toate zborurile care nu se încadrează în cazurile menţionate la literele a) sau b).

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
FOTO Ambasadorul SUA a vizitat compania „Rogob”
FOTO Ambasadorul SUA a vizitat compania „Rogob”
Două luni de declaraţii şi zero acţiuni
Două luni de declaraţii şi zero acţiuni
Marele câștigător al sejurului în Maldive a fost desemnat de către Moldindconbank și Visa
Marele câștigător al sejurului în Maldive a fost desemnat de către Moldindconbank și Visa
03 Iun. 2023, 17:40
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
03 Iun. 2023, 17:40 // Life //  Valentina Buză

Descoperirile unui studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea Northeastern, MIT Media Lab din SUA și Universitatea din Glasgow din Marea Britanie, indică un lucru cât se poate de interesant.

Cercetarea a implicat 15 papagali care au inițiat voluntar apeluri către o selecție de alți papagali, pe telefoane inteligente și tablete.

S-au format inclusiv prietenii, păsările manifestând preferințe pentru anumiți indivizi.

Ce concluzii s-au desprins din studiul oamenilor de știință

„Tehnologia de apeluri video a ajutat mulți oameni în primele zile ale pandemiei de COVID, unde autoizolarea a fost vitală pentru încetinirea răspândirii virusului”, a declarat informaticianul Ilyena Hirskyj-Douglas, de la Universitatea din Glasgow din Marea Britanie.

„Există 20 de milioane de papagali care trăiesc în casele oamenilor din SUA și am vrut să explorăm dacă acele păsări ar putea beneficia și de pe urma apelurilor video. Dacă le-am oferi posibilitatea de a suna alți papagali, ar alege ei să facă acest lucru și cum i-ar ajuta”, a mai spus omul de știință.

Papagalii sunt unele dintre cele mai inteligente ființe, ceea ce îi face perfecti pentru acest studiu. Pe lângă faptul că au o viziune suficient de bună pentru a interpreta mișcările de pe un ecran aflat în fața lor, se întâmplă să fie și foarte vocali.

Într-o perioadă inițială de antrenament de două săptămâni, papagalii au fost învățați să sune un clopoțel pentru a-i cere îngrijitorul să le aducă o tabletă pentru a efectua un apel video.

Clopoțelul le-a oferit păsărilor o modalitate de a iniția un apel în mod voluntar, care putea dura până la cinci minute.

Proprietarii de papagali au raportat legături mult mai strânse cu păsările lor de companie, iar unii papagali chiar și-au format atașamente față de oamenii de la celălalt capăt al apelului video. Păsările păreau să se bucure de atenția suplimentară pe care o primesc atât de la oameni, cât și de la alți papagali.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
FOTO Ambasadorul SUA a vizitat compania „Rogob”
FOTO Ambasadorul SUA a vizitat compania „Rogob”
Două luni de declaraţii şi zero acţiuni
Două luni de declaraţii şi zero acţiuni
Marele câștigător al sejurului în Maldive a fost desemnat de către Moldindconbank și Visa
Marele câștigător al sejurului în Maldive a fost desemnat de către Moldindconbank și Visa
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală