Curs valutar
 • EUR
  21.1277
  -0.1978%
 • USD
  17.8354
  -0.1172%
 • RUB
  0.2439
  -0.451%
 • RON
  4.2972
  -0.1582%
 • UAH
  0.6619
  -0.1813%

Pavel Filip: Am votat pentru o altfel de Moldovă

11 Iul. 2021, 09:11
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
11 Iul. 2021, 09:11 // Politica //  Cristina Vlah

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, și-a exercitat în această dimineață dreptul la votare. El a venit împreună cu soția sa, la o secție de votare din Chișinău, informează Realitatea.md.

După ce a pus buletinul de vot în urnă, democratul a menționat că după anul 2019 în țara noastră s-a înregistrat un blocaj și că oamenii au mari așteptări după aceste alegeri. El a spus că a votat pentru o altfel de Moldovă, acesta fiind sloganul echipei PD în campania electorală din acest an.

„Astăzi am votat pentru ceea ce așteaptă oamenii, pentru o altfel de Moldovă, pentru o echipă puternică și profesionistă, pentru o echipă care va fi în stare să învestească un Guvern. Avem nevoie de un sistem de educație puternic, de spitale moderne, ca oamenii să aibă venituri decente”, a declarat Pavel Filip.

Deși partidul său a fost în Coaliții la guvernare în mai multe legislaturi ale Parlamentului, democratul recunoaște că cei de la conducerea țării au admis greșeli „pentru că nu au fost puse corect prioritățile”.

„Fundamentul acestei țări nu a fost bine pus încă 30 de ani în urmă. Și Moldova s-a mișcat greșit, pentru că nu au fost priorități clare. Există o temelie, care trebuie să fie bazată pe un sistem de educație și o justiție corectă. Avem nevoie de profesioniști în garnitura națională”, a mai spus liderul democraților.

Menționăm, că astăzi au loc alegerile parlamentare anticipate. La scrutin sunt înscriși în cursă 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent.

Realitatea Live

06 Aug. 2021, 05:35
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
06 Aug. 2021, 05:35 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta țării, Maia Sandu, a anunțat că unul din domeniile vizate în ceea ce privește reforma justiției ține de modificarea Legii cu privire la Procuratură, informează Realitatea.md.

Potrivit șefei statului, în noua Lege urmează să fie incluse noi prevederi ce țin de evaluarea activității procurorului general. „Din câte știu, partidul PAS va veni cu un proiect de lege ca să modifice Legea cu privire la Procuratură și să includă acolo evaluarea activității procurorului general. Nu e posibil ca să așteptăm șapte ani și doar după asta să corectăm lucrurile în situația în care Procuratura nu funcționează așa cum ar trebui”, a menționat Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul JurnalTV.

De asemenea, demnitara a specificat că pentru o reformă veritabilă este nevoie de a aduce oameni noi și onești în funcțiile de judecători sau procurori.

„Dacă vorbim de procuratură, de exemplu, aprecierea mea este că noi avem o mare problemă de capacitate și vedem dosare pe corupție mare, pe care lucrurile aproape că nu se mișcă. Aici, sigur s-ar putea să fie și piedici și de altă natură, dar și o probleme de capacitate.  Și va trebui să investim, să aducem oameni noi în sistem, să-i pregătim destul de repede…

Este adevărat, reforma justiției nu poate fi făcută în trei luni, este o reformă care o să dureze. Însă, semnalul care va fi dat prin legile pe care o să le aprobe Parlamentul ar trebui, într-un fel,  să-i încurajeze pe judecătorii și procurorii corecți să continue, să fie mai îndrăzneți, să lucreze la dosarele serioase și să-i demotiveze pe cei, care comit abuzuri” a mai declarat Maia Sandu.

Menționăm, că printre cele mai importante promisiuni făcute de către Maia Sandu în campania electorală pentru prezindențiale, dar și de către cei de la PAS, în campania electorală pentru parlamentare a fost Reforma justiției. Aceasta este una din cele mai anevoioase reforme, care tărăgănează de ani de zile, fapt pentru care țara noastră a fost lipsită de multe ori de fonduri europene, dar și a fost apostrofată de către autoritățile internaționale.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată