Curs valutar
 • EUR
  19.1899
  -0.2804%
 • USD
  17.6572
  -0.2532%
 • RUB
  0.1950
  0.2564%
 • RON
  3.8577
  -0.2644%
 • UAH
  0.4436
  -0.6537%

PCCOCS: Dosarul organizării migrației ilegale spre România – trimis în judecată. Este implicat și un inspector INSP

11 Feb. 2022, 12:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
11 Feb. 2022, 12:10 // Actualitate //  Valentina Buză

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) informează că, de comun cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, a finalizat investigațiile și a trimis în judecată patru membri ai grupului infracțional, învinuiți de organizarea tranzitării ilegale a Moldovei, spre România, a cinci cetățeni ai Siriei.

Mai exact, conform informațiilor, urmărirea penală pe acest caz a fost comunicată de procurorii PCCOCS în octombrie 2021, atunci când anunțau despre implicarea în schemă a cetățenilor Moldovei, Irakului și Turciei. Ulterior, în noiembrie, oamenii legii au anunțat și reținerea unui ofițer de patrulare al Inspectoratului Național Securitate Publică (INSP) al Inspectoratului General al Poliției.

„Potrivit materialelor dosarului, aceștia au organizat migrația ilegală a sirienilor care se aflau în Ucraina, spre România, cu tranzitarea Moldovei, contra sumei de 13.000 euro pentru fiecare solicitant. Sosiți în Moldova, inculpații i-au întâlnit la vamă, iar în Chișinău le-au pus la dispoziție un apartament închiriat. Ulterior, i-au transportat spre frontiera cu România, cu indicarea locației pentru traversarea ilegală a Prutului, cu cauciucuri gonflabile”.

În aceiași notă informativă, responsabilii informează că, un alt membru al grupului de origine moldovean, cu cetățenie română, a traversat frontiera cu mașina în scopul întâlnirii celor cinci pe cealaltă parte a râului.

„În România, însă, aceștia au fost reținuți și returnați în Moldova, iar persoana care-i întâlnise după traversarea frontierei a fost condamnată în statul vecin, la sfârșitul anului 2021. Iar în privința a trei membri ai grupului rămași în republică, dosarul a fost trimis în judecată de către procurorii PCCOCS. Ulterior, la începutul lunii decembrie 2021, un alt membru al grupului infracțional a fost trimis de organizatorii din Turcia „în misiune” în Moldova pentru ca să întreprindă o altă încercare de organizare a migrării ilegale a acelorași solicitanți în UE – de această dată prin traversarea Prutului cu barca. Activitatea infracțională a acestui membru, însă, a fost și ea deconspirată, astfel încât acum și acesta este trimis pe banca acuzaților”, se mai arată în nota informativă.

Investigațiile în privința altor participanți, cetățeni ai Turciei și Irakului, se desfășoară într-o cauză penală separată.

Totodată, potrivit legii, cei trei trimiși în judecată se prevalează de prezumția nevinovăției, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale privind organizarea migrației ilegale.

Realitatea Live

22 Mai 2024, 19:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Olga Soroceanu
22 Mai 2024, 19:00 // În Lume //  Olga Soroceanu

Grupul austriac de petrol și gaze OMV a avertizat comercianții că decizia Curții Europene de Justiție ar putea întrerupe plățile către Gazprom, motiv pentru care livrările de gaze rusești către Austria sunt în pericol, scrie Bloomberg.

În ultimele șapte luni, Gazprom a acoperit peste 80% din importurile austriece în cadrul unui contract pe termen lung până în 2040.

Avertismentul OMV vine după o „decizie judecătorească străină obținută de o mare companie energetică europeană”. Dacă instanțele austriece se conformează acestei decizii, ceea ce ar putea duce la neplata OMV, „este probabil ca Gazprom Export să înceteze furnizarea de gaze”, se arată în declarație.

Încetarea livrărilor rusești ar putea duce la o creștere pe termen scurt a prețurilor, a avertizat autoritatea austriacă de reglementare E-Control. Cu toate acestea, țara ar trebui să aibă o aprovizionare adecvată cu combustibil până în 2026, ținând cont de alternativele adecvate de aprovizionare și nivelurile ridicate de depozitare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală