Curs valutar
 • EUR
  20.7481
  0.4241%
 • USD
  17.6799
  0.2421%
 • RUB
  0.2412
  0.4146%
 • RON
  4.1922
  0.4103%
 • UAH
  0.6623
  0.302%

Pentru persecuția homosexualilor, UE a impus sancțiuni împotriva unui vicepremier cecen

22 Mart. 2021, 17:09
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
22 Mart. 2021, 17:09 // În Lume //  Realitatea.md

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a 11 persoane și patru organizații pentru încălcări ale drepturilor omului. În lista neagră, publicată pe 22 martie în revista oficială a UE, sunt incluși cetățeni din China, Libia, precum și doi ruși.

Fostul șef al poliției din orașul Argun Ayub Kataev și viceprim-ministrul Ceceniei, comandantul Terek SOBR, Abuzaid Vismuradov, au fost sancționați de către Uniunea Europeană, deoarece ar fi fost implicați în tortură și represiune împotriva membrilor comunității LGBT din Cecenia. Sancțiunile presupun interzicerea intrării în UE și înghețarea conturilor lor pe teritoriul statului comun.

De asemenea, Abuzaid Vismuradov, care este numit prietenul lui Ramzan Kadyrov și șeful securității, a fost menționat într-o anchetă recentă de Novaya Gazeta despre execuțiile extrajudiciare din Cecenia. Materialul se bazează pe povestea lui Suleiman Gezmakhmaev, care anterior a slujit în regimentul de patrulare și pază „Akhmat Kadyrov”. El a declarat că în 2017 a participat la detenția și interogarea persoanelor care au fost ulterior torturate și ucise. Potrivit acestuia, Vismuradov a dirijat personal aceste crime.

Potrivit Novaya Gazeta, în 2017, Ayub Kataev a fost direct legat de tortură în așa-numita „închisoare pentru homosexuali” din Argun. În decembrie 2020, el a intrat sub sancțiuni britanice împreună cu președintele parlamentului cecen Magomed Daudov și detașamentul special „Terek”.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 13:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
22 Sept. 2021, 13:10 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Primăria municipiului Chișinău informează că joi, 23 septembrie 2021, ora 11:00, în Sala de Ședințe a CMC va avea loc o reuniune comună a responsabililor municipali și a fermierilor (producători autohtoni).

Ședința va avea loc în contextul inițiativei lui Ceban de a asigura elevii de la școlile din municipiul Chișinău cu mere proaspete și, respectiv, de a susține producătorii autohtoni de fructe, care nu au unde să-și comercializeze marfa.

„Ședința are scopul de a discuta cu agenții economici condițiile de contractare pentru aprovizionarea cu mere proaspete a elevilor din instituțiile de învăţământ primar şi secundar din municipiul Chișinău, clasele I – XII. Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chişinău examinează posibilitatea acordării în anul școlar curent 2021-2022, a merelor proaspete elevilor claselor I-XII, gratuit, în lunile septembrie-octombrie. Producția ce urmează a fi achiziționată trebuie să corespundă rigorilor impuse de cadrul legal. Merele trebuie să fie întregi, curate, sănătoase, fără urme de atacuri de boli şi dăunători, fără miros sau gust străin, cu greutatea de 150 grame, însoțite de acte ce confirmă calitatea produselor”, anunță municipalitatea.

Ședința va avea loc cu prezență fizică și cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii infecției COVID-19, mai anunță responsabilii.

Amintim că în spațiul public au apărut imagini video în care un agricultor din nordul țării aruncă pe marginea drumului un camion întreg cu mere. Acest caz l-a sensibilizat pe edilul Capitalei, Ion Ceban care a dispus specialiștilor din domeniul educației să intervină și să invite la discuții agricultorii care se confruntă cu asemenea probleme.

Ceban a declarat că municipalitatea va găsi surse financiare suficiente și va încheia contracte cu agricultorii, iar merele să ajungă pe masa copiilor din școli și grădinițe.

Mai mult, edilul spune că la necesitate, merele pot fi distribuite și instituțiilor medicale din Chișinău.

Ulterior, responsabilii de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare au declarat că agricultorul nu a aruncat merele, ci le-a scos la capăt de livadă pentru a fi preluate la o fabrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române