Curs valutar
  • EUR
    19.1338
    0%
  • USD
    18.1553
    0%
  • RUB
    0.1871
    0%
  • RON
    3.8458
    0%
  • UAH
    0.4916
    0%

Pentru un Răzeni verde și curat – colectează deșeurile separat!

09 Iun. 2021, 12:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Cosoi
09 Iun. 2021, 12:30 // Societate //  Petru Cosoi

Poluarea distruge încet, dar sigur. Este mesajul promovat intens de Asociația Obștească „Eco-Răzeni”, care a organizat mai multe acțiuni de sensibilizare a oamenilor din comuna Răzeni, Ialoveni, pentru a stopa poluarea. Membrii asociației au motivat mai mulți voluntari din sat să salubrizeze râul Botnișoara, care trece prin apropierea localității.

În doar câteva ore, membrii ONG-ului și mai mulți voluntari din localitate au adunat 15 saci cu plastic și gunoi, care completau dezastruos peisajul din preajma râului Botnișoara.

„Această cantitatea de deșeuri demonstrează „grija” noastră față de natură, de noi, de copiii, nepoții și strănepoții noștri. Zi de zi, cu toții interacționăm intens cu râulețele și fluviile de lângă noi. Vedem asta în cantitățile alarmante de deșeuri care plutesc pe ape. De aceea, ne-am gândit și la o altfel de interacțiune, mai umană și mai responsabilă”, spune directorul executiv al Asociației Obștești „Eco-Răzeni”, Sergiu Gurău.

Dumitru Braga a decis să participe la salubrizarea râulețului din respect pentru mediu, dar și pentru generațiile următoare. „Cei 15 saci cu deșeuri au fost adunați de pe o porțiune foarte mică. În realitate, cantitatea de reziduuri este mult mai mare. Din păcate, foarte puțini oameni conștientizează că  deșeurile rezistă mult după moartea animalelor acvatice și chiar și a omului. O doză de aluminiu trăiește 200 de ani în natură, un deșeu din plastic rezistă 450 de ani, o pungă de chipsuri abandonată în natură e mai longevivă decât unii oameni – 75 de ani, iar sticla rezistă un milion de ani”, menționează Dumitru Braga.

Pentru a convinge oamenii de pericolul pe care-l au deșeurile aruncate la nimereală asupra mediului înconjurător, dar și asupra sănătății lor,  A.O. „Eco-Răzeni” a testat, în luna decembrie anul trecut, calitatea apei din zece fântâni din sat, selectate în mod participativ împreună cu cetățenii din localitate. Analizele de laborator au demonstrat că apa potabilă nu corespunde normelor sanitare.

„Rezultatele prezentate de Centrul de Sănătate Publică Chișinău ne alarmează. Nici una din cele 10 surse verificate nu corespunde normelor chimice și microbiologice, stabilite de legislație. Au fost depistate nivele înalte de neconformitate atât la parametrii chimici (nitrați, amoniu), cât şi la cei microbiologici (bacteria Coliforme, bacteria E-Coli, Enterococi intestinali). ANSP ne-a recomandat să fierbem apa înainte de consumație, să dezinfectăm fântânile cu substanțe clorigene admise, să respectăm zona de protecție sanitară de 50 de metri de la sursele de poluare și să curățăm fântânile de nămol”, specifică Sergiu Gurău.

„Eco-Răzeni” și-a propus să organizeze trei vizite de studiu și schimb de bune practici în domeniul managementului deșeurilor solide. Prima a avut loc la o fabrică de sortare și reciclare a deșeurilor din Peresecina, Orhei și la o întreprindere din Criuleni, responsabilă de preluarea și reciclarea reziduurilor colectate. Elena Melinteanu este unul dintre cei 14 participanți. Femeia de 61 de ani spune că „am avut posibilitatea să vedem cum  deșeurile capătă valoare economică, devenind materie primă secundară. Am acumulat informații foarte utile despre bunele practici  de gestionare responsabilă a deșeurilor. Consider că astfel de practici ar trebui implementate în fiecare localitate. Sănătatea fiecăruia dintre noi stă în puterea noastră de a ne proteja mediul înconjurător”.

„Eco-Răzeni” a desfășurat mai multe seminare online cu oamenii din comună privind calitatea apei, bunele practici de colectare selectivă a deșeurilor, importanța reciclării deșeurilor și a compostării resturilor vegetale și utilizarea iluminatului artificial necorespunzător și în exces. ONG-ul a organizat și două sondaje de opinie legate de problemele de mediu.

„Noi, oamenii, suntem cei care provocăm schimbări climatice prin poluare cu prea mult dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră. Și dacă noi suntem cauza, atunci tot noi trebuie să fim soluția. Pentru că stă în puterea noastră, a tuturor, să oprim poluarea. Acest lucru înseamnă schimbări ale modului în care producem și consumăm energie, ale stilului nostru de a trăi, de a călători și ale comportamentului nostru în general”, punctează Sergiu Gurău.

Asociația Obștească „Eco-Răzeni” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cetățean informat – cetățean implicat!” în comuna Răzeni, raionul Ialoveni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și A.O. ADR „Habitat”.

P.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 15:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 15:32 // Societate //  Realitatea.md

În data de 29.09.2023, Asociația Patronală a Industriei Turismului din RM – APIT a avut o participare deosebită la cea de-a 30 jubiliară ediție a World Travel Awards care s-a desfășurat în Batumi, Republica Autonomă Adjaria, Georgia. Evenimentul a adunat împreună lideri și profesioniști din industria turismului de top din întreaga lume.

În deschiderea evenimentului, președintele Republicii Autonome Adjaria a luat cuvântul și a vorbit despre importanța cooperării între guverne, organizații și lideri din industria turismului.

„A fost un privilegiu să găzduim sărbătoare noastră de 30 de ani la Batumi pentru un eveniment istoric care va dura mult timp în memoria tuturor”, a spus, Graham Cooke, fondator, WTA.

Prezența Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova la acest eveniment a fost un moment crucial în eforturile lor de promovare a turismului în țara noastră.

Domnul Sergiu Manea, președintele APIT, a avut întrevedere cu președintele Republicii Autonome Adjaria, domnul Tornike Rijvadze, precum și domnul Graham Cooke și cu alte oficialități influente din cadrul World Travel Awards. În timpul discuțiilor, domnul Manea a prezentat potențialul turistic al Republicii Moldova și a evidențiat diversitatea atracțiilor turistice pe care țara le oferă, precum și capacitățile pentru transportarea turiștilor cu companiile aeriene naționale, în special cu liderul aviației civile- FLYONE.

Discuțiile au fost extrem de productive și s-a stabilit o punte de comunicare între APIT și organizatorii World Travel Awards pentru a explora posibilitatea de a găzdui viitoarea ediție a WTA în Republica Moldova. Aceasta ar oferi o platformă unică pentru promovarea destinațiilor turistice din Moldova și ar atrage atenția asupra potențialului și atracțiilor unice ale țării.

Impresionat de prezentarea domnului Manea și de angajamentul asociației în promovarea turismului, domnul Graham Cooke a arătat interes și s-a declarat deschis să analizeze oportunitatea organizării următoarei ediții a World Travel Awards (WTA) în Republica Moldova. Acest lucru ar oferi oportunități imense pentru promovarea destinațiilor turistice ale țării și ar încuraja dezvoltarea industriei turismului în Moldova.

Participarea Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova la World Travel Awards 2023 a reprezentat un moment important în promovarea turismului în țara noastră la nivel internațional. Prin colaborarea și eforturile depuse, APIT continuă să își consolideze poziția de lider și să contribuie la dezvoltarea industriei turismului în Republica Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală