Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0.0259%
 • USD
  18.1428
  0.5402%
 • RUB
  0.1888
  1.1653%
 • RON
  3.8869
  0.0515%
 • UAH
  0.4912
  0.5293%

Perciun sare la gâtul liderului PDCM, dar o pomenește de bine pe Dumbrăveanu. E legat de insulină: Chicu zbiera recent

29 Iun. 2022, 13:21
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
29 Iun. 2022, 13:21 // Politica //  Petru Beregoi

De la 1 iulie curent va fi pus în aplicare, în premieră, noul mecanism de finanțare a prețului analogilor de insulină și a testelor pentru automonitorizarea glicemiei, lucru care a fost posibil după adoptarea de către actuala guvernare a unui proiect de lege în lectură finală, după ce fosta, PSRM-Șor au blocat inițiativa, anunță deputatul PAS Dan Perciun.

Perciun afirmă că, după 2 ani în care s-a muncit mult pentru ca Republica Moldova să treacă la un sistem de compensare a insulinei și testelor de glicemie, acest lucru va deveni realitate din 1 iulie, după ce procesul a fost pornit de CNAM și fost ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, dar s-a blocat în 2021 din cauza „intereselor unor deputați din Comisia parlamentară abonați la contracte cu statul”.

„A fost nevoie să se schimbe guvernarea și să se rupă alianța PSRM-Șor pentru ca proiectul să fie votat în a doua lectură de noua majoritate parlamentară. Au urmat trei hotărâri de Guvern, absolut inovatoare care au pus pe roate un mecanism sută la sută nou pentru țara noastră, privind negocierile pentru dispozitive compensate. Aici e meritul lui Alei Nemerenco și Zinaida Bezverhni și a întregii echipe de la Minister și CNAM care a pus umărul. Dar nimic din toate astea nu ar fi fost posibil fără Asociația Tinerilor cu Diabiet DIA și în special Veronica Volcov. Veronica este un exemplu de luptătoare care a știu să insiste, să explice și ocazional să critice constructiv pentru a impulsiona procesul. Mă bucur mult că ceea ce părea irealizabil la prima noastră discuție în 2020, din cauza la toate interesele care roiau în jurul acestui subiect a devenit realitate”, a scris Perciun pe Facebook.

Totodată, deputatul PAS nu a ezitat să-l pomenească în postarea sa și pe fostul premier, Ion Chicu, despre care spune că „recent zbiera” și care lansa expresii jignitoare.

„Chicu zbiera recent la subiect și tot arunca invective. Anume majoritatea parlamentară care l-a susținut se hrănea inclusiv din achizițiile centralizate de insulină, câștigând contracte de milioane. Asta e doar încă un exemplu despre cât de importat e să ai o majoritate parlamentară fără interese ascunse în spate dispusă să facă ceea ce este în interesul omului și nu a buzunarului propriu”, conchide deputatul PAS.

Precizăm că, în prezent, Ion Chicu este președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), iar Viorica Dumbrăveanu este secretara generală a acestei formațiuni, creată după ce au plecat de la guvernare cei doi, fiind colegi Chicu – premier, Dumbrăveanu – ministră a Sănătății.

Precizăm că, conform noului mecanism de negociere a prețului maximal fixat la vânzarea cu amănuntul în farmacii, prețul unuia dintre cele nouă modele de insulină va fi rambursat în proporție de 100%, iar pentru alte opt modele de teste de glicemie  – în proporție de 85%, ceea ce înseamnă că pacientul va achita coplata în valoare de 15% din costul acestuia. Astfel, coplata va constitui de la 0,45 lei până la 5,07 lei per testul de glicemie de marca pentru care pacientul va opta în farmacie.

Noul mecanism prevede prescrierea testelor de glicemie (fără indicarea mărcii, modelului) pe formularul de rețetă compensată, în exclusivitate, de către medicul de familie. Totuși, aceasta prevedere va fi modificată astfel încât medicul specialist (endocrinolog) să poată prescrie necesarul de insulina și teste de glicemie in funcție de tipul diabetului și de schema de tratament a pacientului, inclusiv, cu introducerea datelor într-un registru electronic de diabet.

Mai multe detalii despre noile modificări din cadrul legislației găsiți mai jos.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 21:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
22 Sept. 2023, 21:10 // Actualitate //  Ursu Ana

Șefa delegației Comitetului Internațional al Crucii Roșii în Republica Moldova (CICR), Doris El Doueihy s-a întâlnit astăzi cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la sediul instituției de apărare.

Ministrul apărării și-a exprimat recunoștința pentru interesul CICR în consolidarea parteneriatului cu Armata Naţională, precum și pentru pregătirea contingentelor Armatei Naționale detașate în misiunile de menținere a păcii KFOR și UNIFIL în domeniul Dreptului internațional umanitar.

Potrivit ministrului Anatolie Nosatîi, CICR ocupă un rol important în contextul actual de securitate, iar expertiza oferită de reprezentanții organizației internaționale Armatei Naționale este valoroasă.

La rândul său, Doris El Doueihy a apreciat colaborarea bună cu instituția de apărare și a vorbit despre realizările din anul curent, dar și despre proiectele pe care organizația intenționează să le lanseze în Republica Moldova în anul 2024.

Totodată, părțile au discutat despre stadiul de cooperare dintre Ministerul Apărării și CICR, precum și despre intensificarea acesteia, prin lansarea unor noi proiecte și programe de interes comun în țara noastră.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală