Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Pericole privind securitatea energetică anunțate de Ucraina, la Summitul cu UE

12 Oct. 2021, 21:27
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
12 Oct. 2021, 21:27 // În Lume //  Cristina Vlah

Securitatea energetică a fost principala îngrijorare a reprezentanților adunați la summitul Ucraina-UE, în contextul în care prețurile la gaze continuă să crească, iar problema rezervelor persistă pe întregul continent, informează Realitatea.md cu referire la Euronews.

Sursa scrie că pe arii extinse în Emisfera de Nord se resimt dur tarifele majorate la resursele energetice, care au creat probleme serioase pentru Bruxelles. Principala îngrijorare a Kievului ține de consecințele funcționării Nord-Stream 2 –  conducta de gaz dintre Rusia și Germania, care ocolește Ucraina.

Ucraina se simte înlăturată după decizia Berlinului de a continua acest proiect și spune că nu a fost luată în considerare. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a calificat această conductă de gaz drept un pericol pentru independența Ucrainei.

„Securitatea energetică este o precondiție pentru independența și suveranitatea Ucrainei, pentru că Nord Stream va veni cu noi provocări față de cele deja existente”, a declarat Zelenski, la Kiev.

Bruxelles-ul a promis să găsească soluții pe termen lung, ca să calmeze Kievul și să-i ofere gaze prin fluxul de gaze în revers din UE către Ucraina, în cazul în care ultima nu va avea suficient. Dar acest lucru nu va compensa pierderile de peste 1 miliard de euro pe an, pe care Ucraina îl obține pentru tranzitarea gazelor rusești pe teritoriul său.

„Eu vă înțeleg îngrijorările și temerile Ucrainei privind aprovizionarea cu gaze în contextul în care Gazprom a scăzut cantitatea de gaze livrate. Este o problemă nu doar pentru această iarnă, ci pentru toate iernile care urmează. În acest sens, Comisia, împreună cu experții ucraineni, discută diverse scenarii pentru a asigura Ucraina cu suficiente cantități de gaze”, a menționat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

În afară de atragerea atenției asupra securității energetice, Bruxelles-ul a încercat să se focuseze pe implementarea reformelor juridice și a măsurilor anticorupție în Ucraina. Reprezentanții UE sunt satisfăcuți de progresele înregistrate, dar trebuie făcute mai multe ca să se asigure că instituțiile și pozițiile relevante sunt în totalitate operaționale și independente.

Gustav Gressel de la Consiliul Europei pentru Afaceri Externe spune că acest lucru încă nu s-a întâmplat. „Problema este că avem 2 instituții, care funcționează foarte bine în Ucraina, dar care sunt ostaticele oligarhilor precum și ostaticele forțelor din partidul președintelui, care sunt: Biroul Național Anticorupție și Serviciul special al procurorilor anticorupție. Acolo se dă o luptă mare pentru independența politică a acestor două instituții, care sunt cruciale”, a spus Gressel.

La Summit, UE și-a reafirmat suportul complet pentru integritatea teritorială a Ucrainei privind anexarea ilegală a Crimeei, după ce săptămâna trecută a aprobat sancțiuni în privința a 8 persoane influente din Rusia, care au susținut activ acțiunile de anexare.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 11:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Oct. 2021, 11:51 // Societate //  Valentina Buză

A denunțat „furtul” propriei mașini, iar acum riscă pedeapsă penală. Vorbim despre un bărbat în vârstă de 35 de ani, la data de 8 octombrie a sesizat poliția comunicând că pe parcursul nopții i-a fost răpit automobilul de model „Toyota Prius”,  ce era parcat în curtea blocului de locuit amplasat pe bd. Traian.

Mai mult, el a declarat că prejudiciul cauzat constituie 200 000 lei. Urmare a măsurilor speciale de investigație, a fost depistat „făptașul”.

„În cadrul acțiunilor desfășurate de către forțele de ordine și analizării imaginilor video ridicate de pe camerele de supraveghere s-a constatat că mijlocul de transport a fost luat de la locul parcării chiar de către bărbat. Ulterior, fiind audiat, bărbatul și-a recunoscut vina”.

Individul a declarat că a mers în ospeție, după care a uitat unde a parcat automobilul.

În acest context, a fost inițiată o cauză penală pentru „Denunţarea falsă sau plîngerea falsă”, care conform legislației se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 32 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

„Poliția face apel către cetățeni, să nu recurgă la așa gesturi și să ducă organele de drept în eroare, deoarece acțiunile date se pedepsesc penal”, se arată în nota informativă a Poliției Capitalei.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie