Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

A fost publicat textul Acordului SUA-Germania, care permite finalizarea gazoductului Nord Stream 2

22 Iul. 2021, 10:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
22 Iul. 2021, 10:55 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Statele Unite și Germania au convenit oficial să finalizeze construcția gazoductului rus Nord Stream 2, prin publicarea unei declarații comune. Textul documentului a fost publicat pe site-ul Ministerului German de Externe, transmite TSN.

Declarația este intitulată „O declarație comună SUA-Germania în sprijinul Ucrainei, securității energetice europene și obiectivele noastre climatice”. 

Totodată, notează că țările sunt responsabile de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

„Statele Unite și Germania susțin cu tărie suveranitatea, integritatea teritorială, independența Ucrainei și calea europeană pe care o urmează. Astăzi confirmăm că vom lua măsuri împotriva agresiunii rusești și a activităților distructive rusești din Ucraina și nu numai”, se arată în comunicat.

Germania a promis, de asemenea, să își intensifice eforturile în formatul Normandia pentru a asigura punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk.

Statele Unite și Germania s-au angajat să colaboreze pentru a răspunde agresiunii rusești și activităților distructive, inclusiv încercărilor rusești de a folosi energia ca armă.

„Dacă Rusia încearcă să utilizeze energia ca armă sau să comită acțiuni agresive împotriva Ucrainei, Germania va acționa la nivel național și va solicita Uniunii Europene măsuri eficiente, inclusiv sancțiuni, care vor restricționa capacitatea Rusiei de a exporta în Europa în sectorul energetic, inclusiv gazul, și va aplica, de asemenea, măsuri eficiente în alte domenii importante din punct de vedere economic”, se spune în declarație.

Țările doresc ca Federația Rusă să nu folosească conducta pentru a atinge obiective politice agresive. Acestea sprijină securitatea energetică a Ucrainei, a Europei Centrale și de Est.

Statele Unite și Germania sunt de acord că este în interesul Ucrainei și al Europei să continue tranzitul de gaze rusești prin Ucraina după 2024. Germania se angajează să utilizeze toate mijloacele de influență disponibile pentru a face posibilă prelungirea acordului cu Rusia privind tranzitul de gaze prin Ucraina până la zece ani. Negocierile pe această temă ar trebui să înceapă cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 1 septembrie.

În plus, Germania și Statele Unite vor încuraja și sprijini investițiile în Fondul Verde pentru Ucraina în valoare de cel puțin 1 miliard de dolari. 

Totodată, potrivit declarației, Germania va continua să promoveze proiecte bilaterale de energie cu Ucraina, în special în domeniile energiei regenerabile și eficienței energetice, precum și sprijinul pentru eliminarea treptată a cărbunelui. Germania va numi un reprezentant special pentru promovarea proiectelor bilaterale de energie cu Ucraina și îi va aloca 70 de milioane de dolari.

Statele Unite intenționează să promoveze inițiativa cu asistență tehnică și strategică în conformitate cu obiectivele Fondului.

Germania ar trebui să lanseze un pachet de rezistență pentru Ucraina, care să sprijine securitatea energetică a Ucrainei. Aceasta include eforturi pentru a asigura și a spori capacitatea de a inversa gazul către Ucraina în vederea protejării depline împotriva viitoarelor încercări viitoare ale Rusiei de a reduce aprovizionarea cu gaze a țării. 

În plus, Germania promite să ajute Ucraina cu securitatea cibernetică, să sprijine eforturile de reformare a sectorului energetic ucrainean și să contribuie la dezvoltarea de opțiuni pentru modernizarea sistemelor de transport al gazelor din Ucraina.

După cum a raportat UNIAN anterior, Ucraina a inițiat consultări cu Comisia Europeană și Germania cu privire la Nord Stream 2. Acest lucru a fost făcut după anunțul oficial al acordului dintre Germania și Statele Unite.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:14
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:14 // Politica //  Cristina Vlah

Candidata înaintată pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a anunțat care vor fi primele sale acțiuni după ce ea și echipa sa vor fi învestiți în funcții, informează Realitatea.md.

„Imediat după învestire, vom organiza o ședință de Guvern, în care vor fi numiți Secretarii de stat, cu completarea Ministerelor.  De asemenea, există Agenții de stat unde conducătorii vor fi înlocuiți. Vom numi reprezentanții Guvernului în teritorii, vom face modificări acolo unde sunt funcții politice.

Acolo unde va fi nevoie de concursuri, le vom organiza, că e mai bine să fie transparent. De exemplu în cazul funcționarilor publici, funcții care nu sunt politice, acolo evident că vom face concursuri”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul Moldova1.

Votul pentru echipa guvernamentală propusă de Gariliță urmează să fie acordat vineri, 6 august. Candidata a spus că mizează doar pe votul colegilor săi din fracțiunea PAS, pentru că votul celor din opoziție le-ar știrbi din imagine.

Amintim, că astăzi ea a prezentat lista candidaților la funcțiile de miniștri și vicepremieri.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate