Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

Peste cinci mii de angajați vor dispune de condiții de muncă prietenoase familiei

22 Apr. 2021, 17:47
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
22 Apr. 2021, 17:47 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Pentru a susține angajații, asigurându-le un echilibru între viața de familie și cea profesională, cinci companii private s-au angajat să promoveze condiții de muncă prietenoase familiei. Acest lucru presupune un program de lucru flexibil, implicarea taților în creșterea copiilor, programe de sănătate pentru angajați, spații pentru alăptare și camere de odihnă pentru copii la locul de muncă. Acestea sunt doar câteva practici prietenoase familiei la locul de muncă care se regăsesc în Acordul de cooperare cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova).

Cu scopul de a implementa politici prietenoase familiei la locul de muncă pentru aproximativ cinci mii de angajați, cinci companii private au semnat acordul vizat. Potrivit programului desfășurat atât în Republica Moldova, cât și în Albania și Kosovo, bunele practici vor permite angajaților să combine viața de familie cu munca.

În contextul în care stereotipurile și discriminările de gen împiedică implicarea activă a femeilor pe piața muncii și descurajează bărbaţii să se implice în îngrijirea copiilor, politicile prietenoase familiei sunt binevenite. Astfel, cele din urmă fiind adoptate de guvernele și mediul de afaceri din alte țări, au dus la sporirea numărului de femei angajate, participarea mai activă a bărbaților la sarcinile domestice și cele de îngrijire și alte avantaje. 

Pandemia a cauzat mai multe provocări atât angajatorilor, cât și angajaților nevoiți să combine munca de la distanță cu îngrijirea copiilor. Avem nevoie de soluții pe termen lung pentru a avea politici mai prietenoase familiei, pentru a crea un mediu de muncă mai sustenabil. În cadrul proiectului, peste 5300 de angajați din 5 companii, atât naționale, cât și internaționale, vor beneficia la locul de muncă de politici familiale  sensibile la gen, pentru a susține angajații asigurându-le un echilibru între viața de familie și cea profesională”, a precizat Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA Moldova.

Conform informațiilor, cele cinci companii care au acceptat provocarea în Republica Moldova sunt S.A. Orange Moldova, S.C. Panilino SRL, Fidesco SRL, ICS Premier Energy Distribution SA, Asena Textil SRL. Activitățile se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Familiei și  Camera de Comerț și Industrie.

Realitatea Live

Expoziția – Concurs de Artă Plastică „Arta și mitopoetica orașului”. Decernarea premiilor și diplomelor
Ziua Internațională a Muzeelor „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”
Briefing de presă susținut de fracțiunea parlamentară PSRM
Ședința Consiliului Superior al Magistraturii, din 18 mai 2021
Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
18 Mai 2021, 16:40
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
18 Mai 2021, 16:40 // Economie //  Petru Beregoi

Fostul consilier prezidențial al Maiei Sandu, expertul economic, Sergiu Tofilat susține că rușii nu au nici un drept juridic să ceară de la SA „Moldovagaz” să achite datoria din anul 2018, în sumă de peste 370 de milioane de lei, pentru că este o datorie „geopolitică”.

Potrivit lui Tofilat, Gazprom în fiecare an se adresează în „arbitrajul” comercial de la Moscova împotriva Moldovagaz cu scopul să-și închidă „repatrierea” pentru gazul livrat în regiunea transnistreană cu 3 ani anterior.

„Ca toată lumea să înțeleagă ce e repatrierea, legea obligă orice companie care a exportat bunuri, servicii să întoarcă banii în țară. Păi iată Gazprom se acoperă cu aceste hotărâri de arbitraj de ce a livrat gaz și nu a încasat banii. Și asta se întâmplă ani la rând. Dacă, contractul Gazprom-Moldovagaz prevedea arbitrajul la Stockholm, așa cum este la Naftogaz, Ucraina de exemplu, atunci arbitrii (judecătorii) adresau o întrebare simplă: de ce Gazprom continuă să livreze gaze ani la rând fără să primească plata, care-i interesul economic? Evident, Gazprom nu are răspuns, pentru că interesul e geopolitic – Kremlinul în așa fel finanțează regimul neconstituțional de la Tiraspol. Să-și asume această datorie, nu avem de gând s-o plătim”, a scris Tofilat.

Amintim că, Gazprom s-a adresat Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie, cerând de la „Moldovagaz” o datorie de 370,5 mln de dolari pentru gazele naturale livrate în 2018.

Precizăm că, în prezent datoria toată a regiunii transnistrene față de gazul rusesc folosit pe care o pune pe umerii Chișinăului se ridică la circa 7 miliarde de dolari, unde sunt incluse și penalitățile.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82