Curs valutar
 • EUR
  20.4714
  0.0176%
 • USD
  18.0517
  0.0006%
 • RUB
  0.2354
  -0.8496%
 • RON
  4.1398
  0.0121%
 • UAH
  0.6374
  0.3765%

Peter Michalko face praf propunerile lui Dodon: Ar fi un atac la independența BNM

12 Apr. 2021, 20:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Valentina Buză
12 Apr. 2021, 20:16 // Politica //  Valentina Buză

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, vine cu mai multe contra-argumente, care fac praf propunerile liderului socialist, Igor Dodon, de a lua bani din rezervele Băncii Naționale pentru finanțări la buget. Potrivit ambasadorului, acest lucru ar fi un atac dur asupra independenței BNM, informează Realitatea.md.

„Scoaterea banilor din rezervele BNM ar fi un atac la independența Băncii. Asta nu ar fi o soluție, ci ar fi o repetare a problemelor din trecut. Avem disponibilă finanțarea programelor UE în R Moldova, iar când vor fi îndeplinite condițiile necesare pentru deblocarea tranșei a II-a, ea va fi plătită. A fost în trecut un efort pentru un program cu FMI, dar cred că și acolo a fost o perspectivă de progres, care nu s-a realizat. R Moldova trebuie să se folosească de aceste surse standarde, care nu aduc daune, ci din contra pot să ajute economiei și oamenilor”, a declarat Excelența sa în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Potrivit ambasadorului, autoritățile din țara noastră au foarte multe restanțe la capitolul implementarea condițiilor, pe care s-au obligat să le respecte atunci când au negociat mai multe programe de finanțare europeană.  „Există niște legi care nu au fost votate, precum noul Cod Vamal. Ele sunt pregătite și au putut fi votate, chiar dacă a fost una dintre condițiile UE. Acum apar întrebări: de ce nu au fost votate? Sper că în viitor vom avea parteneri credibili la guvernare în această privință”, a mai spus Peter Michalko.

De asemenea, ambasadorul susține că cea mai mare restanță a autorităților noastre rămâne a fi reforma în justiție, pentru că de aici depinde buna funcționare a regulilor și legilor într-un stat, și tot de încredere în justiție depinde implicarea partenerilor externi, când e vorba de finanțări sau implementări de proiecte.

Realitatea Live

21 Ian. 2022, 09:28
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
21 Ian. 2022, 09:28 // Societate //  Valentina Buză

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) informează că, de comun cu Inspectoratul Național de Investigații, cercetează faptele ilegale a doi bărbați care asigurau schimbul valutar, fără eliberarea bonurilor fiscale, a unor sume impunătoare de bani proveniți din contrabandă cu produse cerealiere.

Mai exact, schimbul valutar improvizat era localizat într-un apartament din Bălți, cu acceptarea doar a clienților fideli sau a celor prezentați prin recomandare.

„Majoritatea acestor clienți sunt fondatori și administratori de companii, iar banii convertiți provin din acțiuni de scoatere din țară, prin contrabandă, a produselor cerealiere în România și Ucraina, fără plata impozitelor obligatorii”, se arată în nota informativă a PCCOCS.

Urmare a documentării activității acestora, începând din noiembrie 2021, oamenii legii au desfășurat percheziții și au ridicat mijloace bănești (valută națională și valută străină) în valoare de aproximativ două milioane lei.

Potrivit oamenilor legii, investigațiile penale continuă, iar în acest stadiu, cei vizați beneficiază de prezumpția nevinovăției.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală