Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

PG „să facă lumină” în cazul achitării datoriei către Gazprom. Durleșteanu sesizează organul de conducere

26 Nov. 2021, 10:30
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
26 Nov. 2021, 10:30 // Politica //  Petru Beregoi

Partidul Legii și Dreptății va sesiza Procuratura Generală pentru a porni o anchetă privind gestionarea crizei gazelor, pentru a constata cât de legală a fost procedura de alocare a celor 1,4 miliarde lei companiei Energocom, pentru a fi transferate către Moldovagaz ca să achite datoria la Gazprom a consumului de gaz pentru lunile octombrie-început de noiembrie. Anunțul a fost făcut astăzi, 26 noiembrie de către președinta formațiunii, Mariana Durleșteanu.

„Astăzi va fi achitată plata către Gazprom în sumă de 74 de milioane de dolari pentru gazul achiziționat la prețul de 790 de dolari și 450 de dolari pentru lunile octombrie- început de noiembrie curent. Aș dori să văd avizul CNA la legea bugetului de stat 2021, privitor la legalitatea alocării sumei de 1.4 miliarde de lei pentru majorarea capitalului companiei SA Energocom și despre această tranzacție pusă pe umerii cetățenilor Republicii Moldova. Partidul Legii și Dreptății va solicita Procuraturii pornirea unei anchete privind gestionarea crizei gazelor”, a anunțat Durleșteanu.

Amintim că, ieri, 25 noiembrie, Parlamentul a aprobat alocarea banilor dați în cadrul ședinței plenare, iar astăzi, 26 noiembrie, la primele ore ale dimineții, a aprobat la fel proiectul de hotărâre care permite această tranzacție.

Precizăm că, Gazprom a notificat Republica Moldova luni, 22 noiembrie, că ar putea stopa furnizarea de gaze peste 48 de ore, dacă nu-și va achita datoria curentă. Reprezentantul companiei ruse a explicat că noul contract a fost semnat cu Moldovagaz practic în condițiile Chișinăului, dar cu un punct esențial și important – plata sută la sută a celei curente la timp.

Mai mulți experți economici, precum și opoziția parlamentară a criticat această metodă de achitare. De asemenea, și unele partide extraparlamentare cum ar fi Platforma DA și Partidul Legii și Dreptății, Partidul Schimbării au catalogat această procedură de achitare a datoriei drept o „schemă dubioasă”, care ar fi fost pusă la punct de către viceprim-ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, împreună cu reprezentanți ai Gazpromului.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 17:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
17 Ian. 2022, 17:54 // Societate //  Valentina Buză

Pentru a putea fi reciclați, primăria municipiului Chișinău atenționează cetățenii referitor la necesitatea depozitării separate a brazilor care au fost utilizați în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

Astfel, în perioada 17-22 ianuarie 2022, resturile vegetale vor fi stocate în preajma platformelor de colectare a deșeurilor menajere (nu în containere), urmând ca serviciile specializate din cadrul Primăriei să-i transporte la o platformă din str. Lunca Bâcului, 24 (în preajma Stației de Epurare).

De menționat că, rumegușul de brad va fi utilizat ulterior pentru compost.

Totodată, Î.M. Regia „Autosalubritate” îndeamnă cetățenii să nu arunce brazii în containerele pentru deșeuri menajere solide, pentru că astfel nu vor putea fi reciclați, fiind transformați în masă neutilizabilă.

„Brazii uscați trebuie depozitați separat, pentru ca ulterior să poată fi folosiți în calitate de îngrășământ organic pentru plante, la fertilizarea solului”.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală