Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Platforma DA vrea să-și facă PR pe seama proiectului Maiei Sandu destinat diasporei?! Propunerea formațiunii

02 Dec. 2021, 15:56
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
02 Dec. 2021, 15:56 // Politica //  Petru Beregoi

În campania electorală a alegerilor parlamentare anticipate, președinta țării, Maia Sandu, lansaseră o inițiativă legislativă destinată diasporei, ca la întoarcerea acasă să beneficieze de unele privilegii. Astăzi, 1 decembrie, Platforma DA a lansat o propunere pe fundalul acestui proiect de lege, care încă nu a ajuns în procedură legislativă și solicită anularea celor 20% din taxa bunurilor personale pe care cetățenii moldoveni sunt obligați să le achite când revin acasă.

„Platforma DA susține acest proiect și solicită ca guvernarea să-l includă în bugetul pentru anul 2022. Acesta ar fi un semnal important că, într-adevăr, diaspora este binevenită acasă și sunt luate măsuri concrete de facilitare a reintegrării acasă Platformei DA, încurajează guvernarea sa promoveze proiectul de lege ce ține de eliminarea taxelor pentru importul bunurilor personale, dar și alte proiecte promise pentru Diasporă”, anunță Platforma DA.

Pe lângă proiectul de lege privind eliminarea taxei de import la bunurilor personale, Platforma DA propune și: crearea serviciilor de reintegrare, încadrarea în câmpul muncii, organizarea cursurilor de reprofilare profesională, crearea unui program pentru reîntoarcerea temporară a competențelor și expertizei diasporei și facilitarea investițiilor din diasporă acasă

Amintim că, la 17 iunie curent, în timpul campaniei electorale, președinta țării, Maia Sandu, a promovat un proiect de lege care prevede ca persoanele care au locuit peste hotare cel puțin 3 ani, să poată să introducă în țară bunuri personale, obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente și chiar un automobil, fiind scutiți de plata TVA, dacă se decid să revină cu totul în Republica Moldova.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 10:16
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 10:16 // Economie //  Realitatea.md

Termenul oferit de Gazprom în care Moldovagaz trebuie să achite plățile curente este mic, iar atitudinea companiei ruse s-a schimbat, scrie Bani.md. Totodată, Gazprom a avut propuneri necomerciale în timpul negocierilor, a declarat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în cadrul emisiunii „ÎN PROfunzime”.

Unul din subiecte era să discutăm datoria dintre Moldovagaz sau între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse, ceea ce noi credem că este corect. Această datorie este una comercială. Ea nu are nimic cu datoria Guvernului. Încercarea de a schimba discuția despre această datorie și a o transmite Guvernului cred că depășește cadrul comercial între Moldovagaz și Gazprom. Asta a fost unul dintre subiecte” a explicat Spînu.

Ministrul a spus că regiunea din stânga Nistrului a fost și el un subiect pe care Federația Rusă a încercat să-l includă în agenda negocierilor a prețului la gaz.

Un alt subiect era cel despre zona transnistreana. Noi am refuzat și nu am avansat pe aceste discuții. În momentul în care se încerca să se aducă un subiect care depășește discuția contractului la gaz, noi nu am discutat pentru că nu ține de contract”, a precizat Spînu.

Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală