Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

PLDM se vrea auzit. Îndeamnă partidele de dreapta să se retragă din cursa electorală în folosul unui candidat

28 Iun. 2021, 08:54
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
28 Iun. 2021, 08:54 // Politica //  Petru Beregoi

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) face apel către partidele politice de dreapta, care participă în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, să se retragă din cursa electorală și să sprijine la scrutin Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Îndemnul PLDM este lansat în contextul în care „este pericolul perpetuării captivității statului de către oligarhia roșie condusă și astăzi de binomul Plahotniuc-Dodon”.

„Partidul Liberal Democrat din Moldova, conștient de pericolul perpetuării captivității statului de către oligarhia roșie condusă și astăzi de binomul Plahotniuc-Dodon, înțelegând că Republica Moldova în lipsa unei guvernări pro-europene riscă să rămână în zona gri a sistemului de relații internaționale, analizând situația reală, inclusiv sondajele de opinie publică, apreciind deplina bună credință a partidelor pro-europene și unioniste, face apel către aceste formațiuni politice, să se retragă din cursa electorală și să sprijine în aceste alegeri Partidul Acțiune și Solidaritate”, se arată într-un comunicat de presă al PLDM.

PLDM mai face trimitere și la numeroasele sondaje, care arată partidele mici, inclusiv cele nou înființate, nu vor trece pragul electoral, existând doar riscul dispersării voturilor pro-europene.

„Apropierea datei alegerilor și ultimele evoluții relevate în numeroasele sondaje, atât cele comandate de diferiți actori politici cât și cele realizate la solicitarea mai multor structuri internaționale, au arătat că partidele mici, inclusiv cele nou înființate, nu vor trece pragul electoral, existând doar riscul dispersării voturilor pro-europene. Partidul Liberal Democrat din Moldova cheamă partidele pro-europene și unioniste să vadă în retragerea lor din cursa electorală nu un semn al slăbiciunii politice, ci dovada maturității politice, prin recunoașterea realității că, singura formațiune pro-europeană cu șanse reale de accedere și preluare a majorității în parlament este Partidul Acțiune și Solidaritate. Suntem obligați să nu irosim această șansă istorică.”, se mai precizează în nota informativă.

Amintim că, la alegerile parlamentare din 11 iulie curent s-au înscris 23 de candidați electorali, dintre care 20 de partide, două blocuri electorale și un candidat independent.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate