Rusaliile, cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh/Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime. Azi, 28 iunie 2021, creștinii sărbătoresc Lunea Rusaliilor.
Luni, după Rusalii, „Lunea Rusaliilor” se sărbătoreşte Sfânta Treime, numită şi Lunea Sfântului Duh. Realitatea.md a găsit mai multe obiceiuri și superstiții legată de această sărbătoare.
Obiceiuri de Rusalii ortodoxe
Fiind o sărbătoare importantă, sunt și foarte multe obiceiuri populare și tradiții de Rusalii. Rusaliile 2021 vor fi însă celebrate în plină pandemie de coronavirus, motiv pentru care tradițiile acestor zile vor fi puse sub amprenta restricțiilor și distanțării sociale. Pentru a marca sărbătoarea Rusaliilor, Biserica oficiază, de obicei, ample slujbe în Duminica și Lunea de Rusalii.
La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Frunzele de nuc de Rusalii au ca semnificație limbile de foc ce au coborât asupra apostolilor, la Ierusalim. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi casele și icoanele. Asta pentru că, în credința populară, ramurile au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.
Tradiții de Rusalii din alte vremuri
În trecut, în jurul acestei sărbători se făcea botezul catehumenilor (creștinii de alt rit decât ortodox). Și atunci erau interzise postul și îngenuncherea. Pe vremea împăraților bizantini erau interzise spectacolele în circuri și teatre sau orice altă manifestare considerată necuviincioasă, fiindcă ar fi întinat frumusețea sărbătorii.
Ce este și ce nu este bine să faci de Rusalii?
În popor sunt multe superstiții legate de Rusalii. Multe dintre acestea au legătură cu teama de spiritele rele. Așadar, când sunt Rusaliile 2021, oamenii tind să țină cont de multe dintre aceste superstiții. Potrivit superstițiilor din popor, de Rusalii este bine să porți asupra ta frunze de nuc sau de tei, sfințite la biserică, pentru a fi ferit de spiritele rele.
De Rusalii, preotul şi enoriașii din comunitate merg pe câmp şi săvârşesc sfeștania – sfinţirea mică a apei. Cu agheasma aceea se stropesc apoi semănăturile câmpului.
Se ung ușile cu usturoi pentru că așa casa va fi păzită de rele și de ghinion tot restul anului.
Și ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare. Se crede că teiul ferește gospodăriile de grindină sau de duhurile rele, de aceea flăcăii le aduc din păduri după care se sfințesc la biserică, iar credincioșii le iau acasă și le pun la icoane.
În multe zone din țară, în cea de-a doua zi de Rusalii, există obiceiul „spălatului pe picioare” cu pelin. Se crede că această practică are rolul de a aduce sănătate și de a feri de spiritele rele.
Una dintre superstițiile legate de Rusalii, la fel ca și de alte sărbători creștine, este aceea că nu trebuie să speli și nici să muncești în aceste zile.
De Rusalii nu se intră nici în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, deoarece, conform miturilor populare, te poți întâlni cu spiritele rele.
Începând cu ziua de Rusalii, timp de 9 săptămâni, se culeg ierburile de leac.
În Republica Moldova este zi lucrătoare, însă de Lunea Rusaliilor nu se lucrează în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Țările de Jos, în unele cantoane din Elveția, Madagascar, Norvegia, Senegal, Ungaria, Togo. În Suedia nu mai este zi nelucrătoare din 2006, an în care la 6 iunie (sărbătoare națională suedeză) a devenit zi nelucrătoare.
Nu este zi nelucrătoare nici în țări cu tradiție catolică: Italia, Brazilia, Irlanda, Spania, Canada, Portugalia, Polonia, Camerun și nici în Bulgaria și Rusia, țări cu tradiție ortodoxă.
Surse: Mitropolia Chișinăului,
Mitropolia Ardealului, Libertatea