Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Ploi torențiale și inundații în Europa! Care sunt șansele ca năpasta să vină peste Moldova, explică un sinoptician

21 Iul. 2021, 16:56
 // Categoria: Meteo // Autor:  Mădălina Sorokovsky
21 Iul. 2021, 16:56 // Meteo //  Mădălina Sorokovsky

Ploile torențiale din această vară au luat cu asalt mai multe țări, printre care Germania, Belgia, Rusia, România și Ucraina. Mai multe regiuni din țările vecine au fost grav afectate de inundații majore, provocând pagube enorme. În acest context, Ghenadie Roșca, șeful direcției prognoze meteo, ne-a explicat care este motivul datorită căruia, aceste fenomene extreme nu au ajuns, încă, și în Republica Moldova. 

Contactat de Realitatea.md, Ghenadie Roșca, ne-a spus că pe timp de vară, ploile abundente reprezintă fenomene absolut normale, chiar dacă, pot aduce pagube pe termen scurt și pe localitate. Aversele de ploaie sunt însoţite aproape întotdeauna de descărcări electrice, iar uneori şi de vijelii şi căderi de grindină. Însă, este important să respectăm măsurile de prevenire și protecție în cazul unor ploi torenţiale puternice.

Cum se face că Republica Moldova scapă de aceste ploi torențiale, care au loc chiar și în țările vecine?

Fronturile atmosferice, la momentul actual, vin din partea de vest. Munții Carpați sunt un fel de baraj care ne protejează în privința acestor fenomene extreme. Din acest motiv, la noi nu sunt astfel de fenomene periculoase. Desigur că, dacă ar ploua în munții Carpați, râurile Siret, cât și Nistru, ar putea să aibă careva inundații, dar, luând în considerare că noi avem la stânca Costești și pe partea de Nistru la Dubăsari, barajele, ele cumva gestionează ca să elibereze apa care este necesară.

Care este probabilitatea ca aceste ploi să ajungă și în Moldova?

Ciclonul acesta este activ, dar, după cum am menționat, noi suntem protejați de acești nori, și respectiv, au loc procesele convective. Astfel, în Republica Moldova putem avea parte de ploi torențiale numai la nivel local, precum zilele trecute, la nordul țării, au fost niște ploi mai abundende. E ceva normal pe timp de vară, deoarece astfel de fenomene au loc anual. Desigur că aduc pagube pe termen scurt și pe localitate.

Care ar trebui să fie intensitatea maximă a ploilor torențiale pe teritoriul țării, ca să aducă asemenea dezastre precum inundații majore, distrugeri?

Pentru teritoriul nostru, cantitatea pentru luna iunie, iulie, ar trebui să oscileze între 60-90 l/m2. Luând în considerare că, dacă ar cădea precipitații de 60 de mm în decurs de două-trei ore, acest lucru nu ar fi ceva favorabil, deoarece aceasta este o normă, practic pentru o lună întreagă. Dar, ploile de vară sunt imprevizibile și ne mai aduc uneori surprize, nu este ceva incomun. Din an în an, au loc aceste ploi torențiale care ne aduc pagube.

Ce localități din Moldova ar putea fi cele mai expuse riscului inundaţiilor, în cazul unor ploi torențiale care se întâlnesc acum în țările vecine?

-Consider că partea de sud ar putea fi expusă unui pericol mai mare.

Care ar fi principalele măsuri de prevenire și protecție în cazul unor ploi torenţiale puternice?

Oamenii ar trebui să se protejeze. Dacă vorbim despre grindină, să aibă plase antigrindină, care reduc pagubele pentru culturile agricole. Dacă vorbim despre ploi torențiale, atunci este necesar ca oamenii să se afle în locuri protejate și în locuri mai înalte, fiindcă în zonele mai joase, se pot acumula de pe văi apele și ar putea avea loc chiar și pierderi omenești în cazul dat. Astfel, este important să ne protejăm.

Totodată, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, ploile torenţiale puternice şi foarte puternice pe teritoriul Republicii Moldova pot provoca inundaţii vaste datorită ridicării nivelului apei în râurile mici şi cursurile temporare. În ţara noastră, multe sate sunt situate în luncile râurilor mici, fiind expuse riscului inundaţiilor. În vederea reducerii riscului inundaţiilor de la aceste ploi, se efectuează diferite lucrări de amenajare care cuprind:

 • lucrări de îndiguire ale albiei şi de protejare a localităţilor;
 • lucrări de amenajare a albiei prin scurtarea meandrelor, lărgirea şi adâncirea albiei minore, curăţirea periodică a albiei de aluviuni, drenarea şi îndiguirea lacurilor din luncă, etc.
 • construirea barajelor pentru lacurile de acumulare;
 • amenajarea integrală a bazinelor hidrografice.

De menționat că, pentru reducerea proceselor de eroziune provocate de ploile torenţiale sunt necesare măsuri speciale, ca de exemplu: executarea arăturilor în lungul curbelor de nivel și utilizarea unor culturi agricole care protejează versantul şi alternarea acestora cu benzile înierbate.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 11:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Aug. 2021, 11:30 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Soarta președintelui FEA, Dorin Damir, este în mâinele magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care astăzi examinează demersul procurorului de caz.

PCCOCS cere prelungirea măsurii preventive cu încă 30 de zile pentru Damir în dosarul penal care vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP al MAI.

Contactat telefonic de Realitatea.md, serviciul de presă al PCCOCS, Emil Gaitur ne-a confirmat informația. Gaitur a precizat că procurorul pe caz a înaintat un demers similar și pentru șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și pentru angajatul de la Poliția de Frontieră.

Amintim că atât președintele FEA, Dorin Damir, șeful IP Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și un angajat de la Poliția de Frontieră au primit 30 de zile de arest în Penitenciarul nr. 13 în data de 7 iulie.

Aceștia sunt învinuiți de complicitate și instigarea la abuz în serviciu; trecerea ilegală a frontierei; complicitate la delapidarea averii străine; instigarea la divulgarea secretului de stat și complicitate la fals în acte publice.

Descinderile la domiciliile, în birourile de serviciu, dar și în automobilele celor trei bănuiți au avut loc luni, 5 iulie.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate