Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

Premierul Ungariei anunță că va organiza un referendum pentru legea anti-LGBT, contestată de Uniunea Europeană

21 Iul. 2021, 16:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
21 Iul. 2021, 16:58 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Premierul maghiar, Viktor Orbán, a declarat că guvernul său va organiza un referendum privind o controversată lege anti-LGBT. Anunțul a fost făcut printr-un videoclip live pe pagina sa oficială de Facebook.

Numită oficial „Legea privind protecția copiilor”, aceasta pretinde că are scopul de a proteja bunăstarea copiilor și de a combate pedofilia.

Legea a fost însă criticată pe scară largă pentru că este discriminatorie față de membrii comunității LGBT.

Parlamentul European a condamnat această lege, iar Uniunea Europeană a inițiat o acțiune în justiție împotriva Ungariei în legătură cu textul normativ, potrivit euronews.

Actul legislativ, care a fost adoptat în iunie, considerată „Pride Month” de comunitatea LGBT, scoate în afara legii abordarea homosexualității și a problemelor comunității transgender în curricula școlară sau emisiunile TV adresate minorilor. De asemenea, legea echivalează homosexualitatea cu pedofilia.

Adoptarea legii a fost criticată pe scară largă în UE, deoarece încalcă articolul 21 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii. Acesta spune explicit că „stimatizarea persoanelor LGBT constituie o încălcare clară a dreptului lor fundamental la demnitate, astfel cum este prevăzut în Carta UE și în dreptul internațional”.

În cei 11 ani de când Viktor Orban se află la putere, Ungaria a adoptat mai multe măsuri controversate. De exemplu, nu recunoaște căsătoria homosexuală, iar în 2020 cuplurilor de același sex li s-a interzis să adopte copii. De asemenea, maghiarilor nu li se permite legal schimbarea sexului.

Realitatea Live

25 Iul. 2021, 21:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 21:38 // Societate //  Realitatea.md

Politicianul Oazu Nantoi ar fi suferit un accident cu parașuta în Bulgaria. Cel puțin această informație a făcut-o publică pe Facebook jurnalistul Petru Clej duminică, 25 iulie curent, pe la ora 17:00. Ulterior, pe surse s-a tot confirmat zvonul, ca într-un final să se afle că acesta va fi adus la Chișinău cu un echipaj SMURD.

„Oazu Nantoi a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de SMURD la Chișinău în stare destul de gravă”, a scris Petru Clej.

Reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au putut doar să ne confirme că, într-adevăr, noaptea urmează să fie asigurat transportatea unui cetățean al Republicii Moldova din Bulgaria spre Chișinău.

Anul trecut, Oazu Nantoi a stabilit propriul record. A făcut cel de-al 2000-lea salt cu parașuta. În timp ce făcea studii la Politehnică, a fost selecționat în echipa Moldovei la parașutism. După o întrerupere de 31 de ani, în 2004, a reluat săriturile cu parașuta.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid