Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.014%
 • USD
  17.7044
  0.1384%
 • RUB
  0.2434
  0.9039%
 • RON
  4.1909
  -0.031%
 • UAH
  0.6661
  0.5705%

Ploile torențiale au DISTRUS tot în cale. Foi de ardezie de pe acoperișurile a 20 de case, SMULSE

04 Aug. 2021, 10:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
04 Aug. 2021, 10:38 // Actualitate //  Valentina Buză

Precipitațiile abundente și vânturile puternice din ultima perioadă au distrus mai multe culturi agricole de pe teritoriul țării. Astfel, conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale IGSU, prejudicii au fost înregistrate în urma ploilor torențiale care au avut loc pe data de 2 august în regiunile țării. Precipitațiile au afectat mai multe culturi agricole în localitățile din raioanele Fălești, Soroca, Criuleni, Telenești, Călărași, Bălți, Glodeni, Râșcani, Sângerei, Ungheni, Dubăsari și Călărași.

Astfel, în raionul Fălești în satele Pruteni, Pârlița, Risipeni și Popovca, în urma ploii torențiale însoțită de vânt puternic și grindină au fost afectate circa 403 ha de diverse culturi agricole, iar în localitatea Răuțel, au fost afectate 500 ha de floarea soarelui. Mai multe pagube cauzate de condiții meteorologice nefavorabile au fost raportate în localitățile Sinești, Măgurele, Coșeni, Țighira și Condrătești, raionul Ungheni. În satul Sinești – au fost smulse și deteriorate circa 100 foi de ardezie de pe acoperișurile a 12 gospodării și au fost afectate circa 557 ha de culturi agricole inclusiv 15 ha de grâu, 340 ha de porumb, 202 ha de floarea soarelui.

Totodată, în localitatea Măgurele– au fost smulse și deteriorate circa 60 foi de ardezie de pe acoperișurile a 20 gospodării, 4 foi de ardezie de pe acoperișul gimnaziului și au fost afectate circa 215 ha de culturi agricole inclusiv 115 ha de porumb, 70 ha de floarea soarelui, 20 ha de viță de vie și 10 ha de lucernă.

Mai multe prejudicii au fost înregistrate în satul Condrătești unde rafalele de vânt au smuls și au deteriorat circa 164 foi de ardezie de pe acoperișurile a 4 gospodării, 22 foi de ardezie de pe acoperișul gimnaziului, 18 m2 de țiglă metalică de pe acoperișul grădiniței din localitate. De asemenea pagube semnificative în sectorul agricol au fost raportate la Dubăsari și Călărași.

Astfel conform datelor prezentate de Comisiile pentru Situații Excepționale teritoriale în satele Pârâta, Coșnița și Doroțcaia din Dubăsari precipitațiile au afectat 633 ha de culturi agricole, iar la Hoginești și Onișcani din raionul Călărași circa 279 ha.

La fața locului pentru estimarea pagubelor materiale continuă să lucreze Comisiile pentru situații excepționale.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române