Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

„Poate închizi camera?” Eleva care făcea sex la lecție, exmatriculată. „Problema mamei este în colega care a filmat-o”

30 Oct. 2021, 09:29
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Oct. 2021, 09:29 // Societate //  Realitatea.md

Rectorul ASEM nu este de acord cu exmatricularea elevelor:
Trebuia o mică muncă educativă

Eleva unei instituții de învățământ din subdiviziunea Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), care se presupune că ar fi întreținut relații intime în timpul unei lecții online, a fost exmatriculată. Aceeași măsură a fost aplicată și asupra fetei, care a filmat scena și a publicat imaginile pe Instagram. Jurnal TV transmite că decizia a fost luată de majoritatea membrilor consiliului instituției. Pe de altă parte, rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, spune că exmatricularea în acest caz nu este tocmai potrivită.

Cazul a avut loc acum o săptămână. În timpul unei lecții online, una dintre eleve a fost surprinsă în ipostaze intime având camera conectată. La un moment dat, profesoara a întrebat-o: „poate închizi camera?”, la care eleva a deconectat-o. O colegă de-a sa a filmat momentul și l-a făcut public pe Internet. Secvența video a devenit virală. La scurt timp, conducerea instituției de învățământ a intervenit cu o decizie radicală.

LIDIA PLEȘCA, directoarea instituției de învățământ: „În momentul în care am aflat despre acest lucru, am desfășurat o ședință online cu toți elevii grupei pentru a înțelege ce s-a întâmplat. Elevii erau toți șocați, bulversați de situația creată. Diriginta a sunat-o pe domnișoara, ca să înțeleagă despre ce este vorba. Ea își cerea scuze pentru tot ce s-a întâmplat. Noi am fost șocați. La moment uitasem de toate regulamentele. Să recunoaștem că avem toți plăceri, dar atunci când facem parte dintr-un colectiv ar trebuie să ne ordonăm toate plăcerile și dorințele”.

A fost inițiat o anchetă internă, iar ulterior convocată ședința Consiliului de Administrație, în rezultatul căreia ambele eleve au fost exmatriculate. „Am încercat să vedem ce decizie trebuie să luăm. Decizia a fost pentru exmatriculare. Am acceptat acest lucru din simplul fapt că și în regulamentele Ministerului Educației se spune că orice ordin poate fi abrogat în momentul în care omul insistă și decide că va putea continua studiile în această instituției. Respectiv, aceasta este situația până la moment”.

A fost organizată o ședință și cu elevele, dar și cu părinții. „Problema mamei elevei surprinse în acest video era faptul că colega a îndrăznit să publice aceste imagini, pentru că astfel i-a afectat imaginea. Nu am simțit niciun sentiment de mustrare. Nu am să vă spun ce i-a răspuns într-o discuție mama psihologului. Totuși, aceasta a declarat că o va acționa în judecată pe studenta care a filmat scena. Din toată discuția am înțeles că mama este frustrată de faptul că despre această întâmplare știe toată lumea și cum va continua fata să locuiască în sat”, a mai spus directoarea.

La rândul său, rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, este de părere că exmatricularea elevelor nu este o decizie tocmai potrivită. „Cred că ar fi bine ca profesorii din toată Republica Moldova să facă o mică muncă educativă cu elevii, studenții și copiii care sunt implicați în învățământul online și să le explice cum acest proces să decurgă corect. În rest nu cred că trebuie să se ajungă la exmatriculări din instituții sau alte măsuri grave în raport cu cei care uneori își permit să facă unele abateri de la procesul de desfășurare a învățământului online”, a declarat rectorul Grigore Belostecinic.

Potrivit unui studiu efectuat la ASEM, învățământul de la distanță în perioada pandemiei a avut efecte atât pozitive, cât și negative. Studenții nu se îmbracă decent, abandonează orele, au o atitudine indecentă și se comportă nesatisfăcător. Mai mult, unii părinți apar în timpul lecțiilor și îi numesc pe studenți cu cuvinte necenzurate, iar de multe ori aceștia își permit să facă reproșuri și la adresa profesorilor.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 13:08
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 13:08 // Politica //  Realitatea.md

Platforma DA cere audierea raportului Comisiei Laundromat în plenul Parlamentul. De asemenea, formațiunea solicită Procuraturii să dea curs comisiilor rogatorii parvenite de la omologii săi din Federația Rusă privind inculpatul Veaceslav Platon, cât și celorlalte persoane implicate în această schemă infracțională. Platforma DA insistă ca organele de anchetă să prezinte public mersul anchetei și să ofere claritate în privința acestui dosar.

Președinta Comisiei parlamentare de anchetă a Laundromatului, Inga Grigoriu spune că în perioada fostei legislaturi a fost elaborat un raport complex al evenimentelor din perioada 2010-2014, dar informația nu a ajuns să fie audiată în forul legiuitor nici până astăzi.

„După mai multe demersuri adresate public către noua guvernare, în special actualului președinte al comisiei parlamentare permanente Buget, economie și finanțe, dnul Dumitru Alaiba, ex-secretar al Comisiei privind elucidarea tipologiei denumită generic Laundromat din legislatura precedentă, constatăm că subiectul spălărilor de bani se vrea a fi dat uitării, iar acest fapt nu poate fi admis. Schema denumită Global Laundromat a fost una dintre cele mai vaste operațiuni împotriva securității financiare, economice și naționale a statului nostru. A afectat nu doar reputația Republicii Moldova pe plan internațional, dar și a subjugat instituțiile naționale ale statului, creând premisele jafului bancar, atacuri raider, devalizări de importante întreprinderi, dezvoltând la turații maxime fenomenul marii corupții, a îmbogățirilor ilicite, a evaziunilor fiscale, toate aceste acțiuni culminând cu o stare de impunitate care dezamăgește cetățeanul Republicii Moldova până în prezent” spune Inga Grigoriu.

Întrucât guvernarea n-a reacționat la multiplele solicitări ale Platformei DA de a prezenta public rezultatele comisiei de anchetă pe dosarul Laundromat, președinta comisiei se plânge partenerilor externi ai țării și cere mai multă lumină pe acest dosar, astfel încât societatea să cunoască informații despre evoluțiile din dosar.

„În condițiile când factorii decidenți dar și organele de anchetă au luat apă în gură în dosarul denumit generic Laundromat, mă simt nevoită să depun o scrisoare de informare a ambasadelor acreditate în Republica Moldova privind fenomenul spălărilor de bani petrecut în anii de referință, dar care și până în prezent creează repercusiuni, cât și despre necesitatea audierii în plenul Parlamentului a Raportului Comisiei cu privire la acest fenomen”, spune Grigoriu.

 

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală