Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Poluarea atinge valori record la New York din cauza incendiilor. Condițiile se înrăutățesc

08 Iun. 2023, 07:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
08 Iun. 2023, 07:30 // În Lume //  Redacția Realitatea

Faimoasa Statuie a Libertății și orizontul Manhattanului sunt învăluite într-o îngrijorătoare ceață galben-portocalie: incendiile de pădure din Quebec întunecă New York-ul, aflat la 800 de km spre sud, și fac aerul irespirabil pentru cei 8,5 milioane de locuitori, potrivit AFP.

„Nu se vede nici măcar Statuia Libertății”, protestează Jack Wright de pe malul East River, în Brooklyn.

Măștile medicale reapar pe străzile din Manhattan, Brooklyn și Queens, în timp ce Hugh Hill își plimbă câinele în Central Park, uriașul plămân verde al capitalei economice și culturale a Statelor Unite. Cu ochii afecați, acest avocat în vârstă de 43 de ani spune că face tot posibilul pentru a nu inspira prea mult din aerul cu mirosul său înțepător și caracteristic de lemn ars.

„Nu știu dacă este vorba de o problemă psihologică sau fizică, dar știu că există avantaje în a purta o mască, chiar dacă, evident, nu poate împiedica totul”, a declarat el.

Condițiile se înrăutățesc

Chiar în centrul Manhattanului, inima financiară și de afaceri a megalopolisului, condițiile meteorologice se înrăutățesc de la o oră la alta: ceața galben-portocalie devine din ce în ce mai densă în jurul zgârie-norilor, iar aerul este aproape irespirabil pentru funcționarii care se grăbesc să ia prânzul. Încă de marți, autoritățile orașului și ale statului au emis mesaje de avertizare pentru a-i atenționa pe newyorkezi cu privire la impactul brusc și fără precedent al acestor incendii din Canada, a căror intensitate și frecvență sunt legate de schimbările climatice.

Senatorul Chuck Schumer, liderul majorității democrate din Senatul de la Washington, s-a declarat „întristat să vadă că orașul New York, care de obicei se bucură de o bună calitate a aerului, are una dintre cele mai proaste calități ale aerului din lume din cauza acestor incendii de pădure” din Quebec, la 800 km mai la nord.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Situația este și mai gravă în marile suburbii verzi și luxoase de la nord de Bronx, de-a lungul râului Hudson, unde cerul devine galben-portocaliu-cenușiu. Potrivit guvernatorului statului, Kathy Hochul, indicele de calitate a aerului a crescut de la „nociv” la „foarte nociv”, iar toate activitățile școlare și extrașcolare în aer liber au fost suspendate.

„Nu este o zi în care să vă antrenați pentru un maraton”, a avertizat primarul orașului, Eric Adams, în stilul său discret.

Potrivit site-ului IQAir.com, care monitorizează nivelul de poluare în întreaga lume, indicele de calitate a aerului pentru New York a atins miercuri după-amiază un nivel record de 324, pe o scară de la zero la 500.

Concentrația de microparticule PM2,5 este de peste zece ori mai mare decât standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală