Un caz-exemplu pentru moldovenii care au pornit pe drumul redobândirii cetățeniei române.
Cetățeanului moldovean C.I. i-a fost acceptată cererea de redobândire a cetățeniei române în luna august a anului trecut și, în conformitate cu legislația în vigoare, urma să fie invitat pentru a depune jurământul. Nu a fost să fie. Însă, cu ajutorul avocatului bucureștean Ruslan Deleanu, a reușit să câștige procesul în contradictoriu cu Consulatul României din Republica Moldova. Cum e posibil? În exclusivitate pentru Realitatea.md, Ruslan Deleanu a explicat.
Ruslan Deleanu, în calitate de apărător ales al cetățeanului moldovean C.I., a câștigat acum două zile, 9 iunie 2021, procesul în contradictoriu cu Consulatul României din Republica Moldova prin care Tribunalul București a obligat Consulatul să emită și să comunice reclamantului invitația privind depunerea jurământului de credință față de România.
„Având în vedere dispozițiile imperative ale art. 20, al.2 din Legea cetățeniei române nr.21/1991: „în termenul de 6 luni de la comunicarea ordinului președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie prin care s-a comunicat aprobarea cererii de redobândire a cetățeniei române … cetățenii moldoveni vor depune jurământul de credință față de România”, a declarat avocatul Ruslan Deleanu.
În luna decembrie 2020, C.I., printr-o cerere adresată, prin intermediul portalului econsulat.ro, a solicitat programarea la jurământ în termenul legal de 6 luni și, fiindcă nu a primit niciun răspuns în termenul de 30 de zile, a acționat în instanță Consulatul României din Republica Moldova. A solicitat obligarea la comunicarea invitației la jurământ.
„Chiar și în actualul context generat de pandemia Covid-19, respectarea exercitării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor moldoveni în procedura redobândirii cetățeniei române va avea loc în conformitate cu dispozițiile imperative ale Legii cetățeniei române nr. 21/1991, precum și ale Convențiilor și Tratatelor Internaționale la care România este parte, incidente fiind și dispozițiile art. 10 din Convenția Europeană asupra Cetățeniei care obliga statele semnatare să elibereze un atestat de cetățenie într-un termen rezonabil”, a mai explicat avocatul.
Soluția emisă de Tribunalul București
„Hotărârea pronunțată de Tribunalul București pe 9 iunie 2021 reprezintă o premieră, un precedent judiciar, deschizând posibilitatea pentru toți cetățenii moldoveni care se confruntă cu încălcarea termenului legal de maximum 6 luni pentru depunerea jurământului de credință – de a acționa în judecată Consulatul în vederea valorificării acestui drept”, a conchis avocatul Ruslan Deleanu.