Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Președintele CEC, amenințat cu răfuială fizică, însă nu e clar de cine. DETALII de la poliție

09 Iun. 2021, 16:25
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
09 Iun. 2021, 16:25 // Politica //  Tatiana Rusnac

Poliția a inițiat o anchetă după ce președintele Comisei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a depus o plângere la inspectoratul de poliție în care a indicat că a fost amenințat cu răfuială fizică de către un coleg, membru și el CEC.

Contactat de Realitatea.md, ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati ne-a declarat că oamenii legii au inițiat o achetă în cadrul căreia angajații poliției urmează să stabilească toate circumstanțele.

Plângerea a fost depusă aseară, 8 iunie. Despre asta Cimil a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate de la TV8. Cimil însă nu a vrut să spună din partea cărui membru CEC vin amenințările.

„Am depus o plângere la poliție în legătură cu acțiunile unuia dintre colegii noștri. Consider că sunt acțiuni nepotrivite din partea unui om care a participat la ședință, adică înainte de ședință. Am fost amenințat. Unul dintre membrii CEC a încercat să dea vina pe mine și m-a amenințat cu răfuiala”, a spus Cimil.

Amintim că, în cadrul ședinței de ieri de la CEC, președintele CEC a cerut deconectarea microfonului lui Sergiu Gurduza care cică, potrivit lui Cimil, lansa declarații populiste. S-a întâmplat în timpul examinării subiectului cu privire la majorarea numărului secțiilor de votare în diasporă.

ULTIMĂ ORĂ! CEC-ul a DECIS! 146 de secții de votare vor fi deschise în diasporă la scrutinul din 11 iulie

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.