Curs valutar
 • EUR
  21.6340
  0.563%
 • USD
  17.7903
  -0.1624%
 • RUB
  0.2405
  0.0416%
 • RON
  4.3910
  0.5488%
 • UAH
  0.6431
  0.171%

Președintele Comisiei de la Veneția spune care ar fi calea de depășire a crizei politice și constituționale din Moldova

21 Apr. 2021, 10:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
21 Apr. 2021, 10:19 // Politica //  Petru Beregoi

Președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția),  Gianni Buquicchio afirmă că, din partea structurilor Consiliului Europei vor fi îndreptate eforturi către actorii politici de la Chișinău atât către Președinție cât și către Parlament să conștientizeze răspunderea pentru criză și să găsească soluții prin dialog și consens. O eventuală soluție ar fi reforma constituțională asumată de întreaga clasă politică. La fel prin consens trebuie aprobate deciziile privind condițiile de organizare a alegerilor. Opinia a fost exprimată de Gianni Buquicchio în cadrul întrevederii cu vicepreședintele Parlamentului, președinte al Delegației Parlamentului țării noastre la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), Vlad Batrîncea, care s-a desfășurat la începutul acestei săptămâni, la Strasbourg.

Vlad Batrîncea și-a expus poziția privind ultimul aviz al Curții Constituționale care, „a fost rezultatul presiunilor politice asupra judecătorilor Curții Constituționale”, susține deputatul. Vicespeakerul a reiterat că avizul CCM privind posibilitatea dizolvării Parlamentului contravine jurisprudenței Curții, precum și recomandărilor Comisiei de la Veneția din anul 2019.

„Implicarea Curții Constituționale în jocurile politice, interpretarea voluntaristă a Constituției pun în pericol statul de drept, ordinea constituțională și principiile continuității puterii. Parlamentul pledează pentru un dialog instituțional transparent și corect, de pe poziții egale. Președintele Republicii Moldova a mimat dialogul și a aprobat decizii unilaterale egoiste”, susține Batrîncea.

La finalul întrevederii, Vlad Batrîncea i-a adresat lui Gianni Buquicchio invitația din partea Președintelui Parlamentarului, Zinaida Greceanîi, de a vizita țara noastră și de a participa în medierea crizei din Republica Moldova.

Precizăm că, în cadrul ședinței APCE, Vlad Batrîncea a fost ales vicepreședinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru perioada anului curent.

Amintim că, președintele Comisiei de la Veneția s-a întâlnit luni, 19 aprilie, la Strasbourg și cu președinta țării, Maia Sandu, care la fel a participat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Cei doi oficiali au discutat despre reforma justiției și combaterea corupției.

Realitatea Live

Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
Ședința Consiliului Audiovizualului, din 12 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 12 mai 2021
Deputatul ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru, susține o conferință privind proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie
Conferință de presă cu privire la aderarea Partidului Popular Românesc (PPR) la proiectul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Conferința de presă „Judecătorii corupți susțin compania Braus Imobiliare S.R.L. în construcțiile ilegale de pe Mircea cel Bătrân 15, punând în pericol viața a peste 300 de familii”
Prezentarea Ratingului Politic pentru luna aprilie 2021, elaborat de compania Intellect Group
EU Debates Cafe: „Noua eră digitală și inovațiile: Sprijinul UE pentru Educație, Afaceri și E-Servicii”
12 Mai 2021, 13:31
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Cosoi
12 Mai 2021, 13:31 // Life //  Petru Cosoi

Producătorul de divinuri Aroma din Chișinău a lansat recent pe piață un produs unic: divinul Aroma XXO de 70 de ani, reprezentând cel mai vechi distilat disponibil în acest moment pe piața din Republica Moldova, scrie FINEWINE. 

În prezent, în Moldova există câteva exemplare de 50-55 de ani, mai rar de 60 de ani, iar cel de 70 de ani reprezintă o premieră. Este, într-adevăr, o istorie îmbuteliată, ce cuprinde epoci diferite, generații de tehnologi și experiență în arta distileriei și maturării produselor de înaltă calitate, scrie sursa citat.

Distilatul datează, conform fișelor tehnologice, din anii 1944 – 1946, fiind maturat în toată această perioadă, în beciurile combinatului Aroma, unul dintre cele mai vechi din Republica Moldova.

Cartela tehnologică reprezintă un secret al producerii și nu poate fi publicată, dar oricine este interesat, poate primi garanția autenticității produsului de 70 de ani. Este un singur butoi de stejar cu divinul septuagenar, a cărui valoare se ridică la o cifră cu mai multe zerouri.

Turnat în cristal de Bohemia, cu capsulă și etichetă gravată cu aur, cutie suvenir — 700 ml de aur pur! Fiecare sticlă din colecția limitată este formată manual.

Costă 51 750 de lei (circa 2 400 euro) și poate fi găsit în magazinele specializate ale companiei.

 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație