Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Președinția va prezenta la CC stenograma ședinței CSS din 10 august pentru a combate declarațiile lui Stoianoglo

16 Sept. 2021, 08:21
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
16 Sept. 2021, 08:21 // Politica //  Petru Cosoi

Instituția prezidențială va pune la dispoziția Curții Constituționale stenograma ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 10 august, dacă acest lucru va fi solicitat. O spune vicepreședintele PAS, Vladimir Bolea, după ce Procuratura Generală a anunțat că solicită Înaltei Instanțe excluderea Procurorului General din componența CSS. Motivul invocat în sesizarea Procuraturii este faptul că în timpul ultimei ședințe CSS, președintele Maia Sandu ar fi obiectat reprezentanților Procuraturii lipsa urmăririlor penale pe numele liderilor opoziției, scrie IPN.

Atât președintele țării, cât și Ministrul Justiției neagă faptul că în timpul ședinței CSS din 10 august șeful statului ar fi cerut Procuraturii începerea urmăririlor penale pe numele unor reprezentanți ai opoziției parlamentare. Vicepreședintele PAS spune că pentru a face lumină în acest caz, instituția prezidențială ar putea pune la dispoziția judecătorilor Curții Constituționale stenograma ședinței.

„Cu siguranță, la cererea Curții Constituționale, Președinția va prezenta stenograma ședinței, pentru că altă modalitate de a demonstra că au fost sau nu făcute astfel de declarații, nu există. Locul Procurorului General este în componența Consiliului Suprem de Securitate. Noi am declarat în repetate rânduri că fenomenul corupției este cel mai mare atentat la securitatea națională și Procuratura Generală este un instrument de luptă cu acest flagel”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

În același timp, Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării se arată nedumerit de solicitarea Procurorului General de a fi exclus din componența CSS. Procurorul General este o figură cheie în cadrul acestei entități consultative, spune Gligor.

„Dacă nu participă Procurorul General la ședințele Consiliului Suprem de Securitate care mai este rostul acestui Consiliu? Procuratura este vârful de lance în lupta cu corupția, crima organizată și trebuie să lucreze mână în mână cu SIS, pentru că SIS nu are competența de urmărire penală. Dacă aceste două instituții nu colaborează, nu comunică între ele pe subiecte de securitate, dacă aceste instituții nu au o comunicare și cu șeful statului, care este purtătorul mandatului din partea poporului, atunci statul devine nefuncțional. Stoianoglo vrea să arate că ignoră instituția prezidențială”, a spus Ștefan Gligor.

Și comentatorii politici se arată convinși că sesizarea privind excluderea Procurorului General din componența CSS este o încercare a Procurorului General de a se disocia de instituția prezidențială.

„Ar fi fost motiv de sesizare a Curții Constituționale situația în care Procurorul General ar fi fost exclus din componența Consiliului Suprem de Securitate. Această dispută capătă un caracter de gherilă între Președinție și Procuratura Generală. Acum Procuratura Generală prin persoana lui Stoianoglo încearcă să se izoleze. Această situație poate fi depășită doar dacă Procuratura va începe a funcționa în conformitate cu prevederile legale. Stoianoglo trebuie să înțeleagă valul de schimbare din societate și așteptările care există din partea societății ca persoanele care s-au făcut vinovate de actele de corupție de mari proporții, să fie trase la răspundere”, a spus Ion Tăbârță.

Ieri, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a depus o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității prevederilor prin care i s-a instituit calitatea de membru de drept în componența Consiliului Suprem de Securitate. Stoianoglo face trimitere la ultima ședință CSS în timpul căreia Procuraturii i s-ar fi imputat lipsa dosarelor penale pe numele reprezentanților opoziției. Stoianoglo califică situația drept intolerabilă și spune că prin această abordare se atentează la principiul separației și echilibrului puterilor în stat.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 10:11
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Oct. 2021, 10:11 // Societate //  Valentina Buză

Activitatea ilegală de deținere și vânzare pe internet a armelor neletale a fost deconspirată de oamenii legii urmare a acțiunilor investigativ-operative. Mai exact, aceștia s-au dovedit a fi cinci persoane cu vârstă cuprinse între 20 și 28 de ani.

Astfel, ca urmare a acțiunilor întreprinse, ofițerii de investigații au identificat mai multe persoane care vindeau online arme neletale deținute ilegal, cu un preț de la 2000 la 4000 de lei pentru o armă.

„S-a stabilit că armele erau introduse pe teritoriul Republicii Moldova fără acte de vămuire, ulterior, fiind  plasate pe internet pentru a fi vândute. Mai mult, potențialii cumpărători sunt persoane cu un trecut dubios sau doritori de a se evidenția pe rețelele de socializare cu scopul de a se promova în spațiu online”, se arată în nota informativă a Poliției.

Ulterior, armele ridicate au fost remise pentru efectuarea expertizei balistice la Centrul Tehnico – Criminalistic și Expertize Judiciare a IGP, în vederea stabilirii parametrilor caracteristici a fiecărei arme.

Suspecții riscă amendă de până la 4500 lei, confiscarea armelor sau după caz nimicirea acestora.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău