Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Echinocțiul de toamnă 2021. Când începe de fapt toamna astronomică și cum influențează asupra noastră

15 Sept. 2021, 20:46
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
15 Sept. 2021, 20:46 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Pe parcursul anului există echinocțiul de primăvară care are loc în jurul datei de 21 martie și echinocțiul de toamnă care are loc în jurul datei de 23 septembrie. Află când începe toamna astronomică în acest an și care sunt influențele sale asupra noastră.

Când are loc echinocțiul de toamnă în 2021

În acest an, echinocțiul de toamnă va avea loc în data de 22 septembrie, la ora 22:21. Acela este momentul în care Soarele va trece prin punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc. În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie are loc echinocțiul de toamnă.

Astfel, este momentul când sezonul de toamnă începe propriu-zis. Începând cu data de 23 septembrie, ziua va deveni mai scurtă iar noaptea mai lungă, acest fenomen având loc până la solstițiul de iarnă, care are loc în fiecare an în jurul datei de 22 decembrie. În data de 22 septembrie 2021, Soarele va răsări și va apune exact în punctele cardinale Est și Vest. La Polul Nord, aceasta este ziua care marchează începutul nopții polare, în timp ce la Polul Sud, Soarele va fi deasupra liniei orizontului pentru o perioadă de 6 luni, atunci când va avea loc echinocțiul de primăvară.

Cum ne poate influența fenomenul astronomic

Desigur, acest fenomen astronomic are efecte și asupra noastră, asta pentru că energia universală a planetei se schimbă. Așadar, această energie este dominantă în ceea ce privește reflecția și meditația, fiind o energie  pozitivă, de descoperire. Aceste zile de toamnă sunt benefice pentru a aduce echilibrul în viața noastră, toamna fiind un anotimp al relaxării și totodată al deciziilor.

Echinocțiul de toamnă reprezintă adunarea ultimelor recolte precum și aprovizionarea pentru timpul iernii. Astfel, ziua echinocțiului este ziua în care se prepară mustul, se bat nucii și se scutură merele și gutuile. Superstițiile nu lipsesc nici ele, astfel că florile și frunzele de pe cruce sunt bune pentru tratarea durerilor de cap și a celor de dinți.

Ziua echinocțiului de toamnă este ziua în care se duc prune la biserică pentru a fi sfințite și apoi păstrate pentru a vindeca anumite afecțiuni. Potrivit tradiției, ultimele fructe din copaci trebuie lăsate pentru natură. Tot legat de tradiții, se spune că această perioadă este perfectă pentru a ne relaxa și a ne regenera, așa cum o face și natura.

În ceea ce privește mitologia păgână, echinocțiul de toamnă mai poartă și denumirea de „Mabon” care înseamnă „A doua recoltă”. Tot aceștia aveau un ritual în care se aduceau mulțumiri verii, pentru soarele și căldura pe care le-a adus. Păgânii construiau astfel un alta pe care așezau fructe și legume și în jurul căruia meditau împreună, obicei care se lăsa cu dans și consumul fructelor și legumelor.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române