Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

Prețul petrolului a început să crească semnificativ! Arabia Saudită a făcut cea mai mare scădere de producție

05 Iun. 2023, 20:01
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
05 Iun. 2023, 20:01 // Economie //  Elena Putregai

Prețul petrolului a crescut cu peste un dolar pe baril, luni, ca efect al anunțului Arabiei Saudite că va tăia producția cu încă un milion de barili pe zi începând cu luna iulie pentru a contracara tendințele macroeconomice care au dus la scăderi pe piața, relatează Reuters.

Cotați petrolului Brent a crescut cu 1,81 dolari, adică 2,4%, prețul fiind de 77,94 dolari per baril după ce vârful ajunsese la 78,73 dolari. Cotația la US West Texas a urcat și ea cu 1,84 dolari, adică cu 2,6%, până la 73,58%.

Vârful a ajuns la 75,06 dolari pe parcursul zilei.

Ambele au avut creșteri de pe 2%, vineri, după ce ministerul saudit al energiei a anunțat că producța va scădea până la 9 milioane de barili pe zi în iulie. În mai, ea era de 10 barili pe zi.

Este vorba de cea mai mare scădere a producției din ultimii ani. Această scădere voluntară a producției vien ca urmare a unui acord mai larg între OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, de a limita oferta înainte de intrarea în 2024.

OPEC+ vrea ca prețurile să crească pentru a ajunge măcar dincolo de limita de 80 de dolari per baril. OPEC+ extrage aproximativ 40% din cantitatea mondială de petrol.

Organizația și-a redus producția cu un total de 3,66 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă 3,6% din cererea mondială.

„Saudiții sunt mai determinați decât alți membri să se asigure că prețul ajunge peste 80 de dolari per baril, lucru esențial pentru ca guvernul de la Riad să-și echilibreze bugetul în acest an”, spune Suvro Sarka, șef pe sectorul energetic de la DBS Bank, citat de Reuters.

Consultancy Rystad Energy a spus, de asemenea, că tăierea de producție a saudiților va adânci, cel mai probabil, deficitul de pe piață la peste 3 milioane de barili pe zi în iulie, iar prețurile vor începe să crească și mai mult în săptămânile care vor veni.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală