Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut marţi, 23 ianuarie curent, o primă apariţie publică după spitalizarea sa secretă, vorbind de acasă prin videoconferinţă la o reuniune a grupului de contact pentru nevoile militare ale Ucrainei.
Lloyd Austin, în vârstă de 70 de ani, a fost internat într-un spital militar pe 22 decembrie pentru o intervenţie chirurgicală pentru cancer la prostată. El a revenit în spital pe 1 ianuarie din cauza unor complicaţii, inclusiv o infecţie urinară.
Spitalizarea sa a fost dezvăluită abia după patru zile, iar motivul internării a fost precizat de Pentagon şi mai târziu, pe 9 ianuarie.
Casa Albă susţine că nu a ştiut despre spitalizarea secretarului apărării şi că iniţial Lloyd Austin nu l-ar fi informat pe preşedintele Joe Biden. Şeful Pentagonului este al doilea după preşedinte în lanţul de comandă al armatei SUA şi trebuie să fie disponibil în orice moment în cazul unei crize neprevăzute.
Internarea sa în secret a provocat indignarea unor mass-media şi congresmenilor din opoziţia republicană. Totuşi, Casa Albă mai afirmă că pe 12 ianuarie Lloyd Austin a supervizat „de pe patul de spital” loviturile aeriene asupra rebelilor houthi în Yemen. Lloyd Austin a apărut marţi pentru câteva minute prin legătură video la o reuniune despre războiul ruso-ucrainean, aşezat în faţa unui perete alb, având în stânga sa ceea ce părea a fi tastatura unui sistem de securitate şi în dreapta sigiliul Pentagonului, cu câte un mic drapel american şi ucrainean deasupra unei imprimante.
Imaginile video difuzate au o scurtă întrerupere şi Austin nu spune nimic despre starea sa de sănătate, în schimb cere sisteme antiaeriene suplimentare pentru Ucraina.
„Securitatea ansamblului comunităţii internaţionale este în joc în lupta Ucrainei. Sunt mai determinat ca niciodată să lucrez cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a susţine Ucraina”, spune secretarul apărării în intervenţia sa la şedinţa grupului de contact, care coordonează ajutorul militar internaţional destinat Ucrainei.
El a insistat asupra ultimului pachet de ajutor militar, de 250 de milioane de dolari, anunţat de SUA pentru Ucraina luna trecută, fără a detalia continuarea acestui ajutor, noile fonduri de 61,4 miliarde de dolari cerute de Biden pentru Ucraina fiind încă blocate în Congres de republicani, care îi cer preşedintelui democrat măsuri ferme împotriva migraţiei ilegale în schimbul autorizării acestor fonduri.