Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Primăria ar fi încălcat normele legale și ia în derâdere Ministerul Culturii, ultimii amenință cu instanța de judecată

18 Iun. 2021, 18:17
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
18 Iun. 2021, 18:17 // Actualitate //  Realitatea.md

Amplasarea sculpturii „Veronica Micle” în scuarul Mihai Eminescu din capitală a trezit mai multe discuții în contradictoriu între Primăria Municipiului Chișinău și Ministerul Culturii, dar și opinia publică.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și-a exprimat dezacordul privind edificarea și inaugurarea sculpturii, menționând că acțiunea a fost întreprinsă cu încălcarea normelor legale.

Ei nu ne-au informat că intenționează să edifice așa lucrare.  Noi am aflat din presă. Este amplasata în zona de protecție a unui moment. Monumentul are statut local de protecție. Este încălcată zona de protecție. Scuarul este în nucleul istoric al Chișinăului și tot ce se amplasează din nucleul istoric se examinează în consiliu, au declarat reprezentanții Ministerului Culturii.

De asemenea, aceștia au menționat că Agenția de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova urmează să se prezinte la fașa locului, să examineze și să înainteze o solicitare în instanță.

Dacă de fiecare dată să nu vom lua nicio atitudine, vom împânzi orașul cu kitsch, au adăugat reprezentanții MECC.

Așa-numita reacție „amuzantă” a primarului Ion Ceban

În urma comunicatului emis de către Ministerul Culturii, Ion Ceban a realizat o transmisiune live din scuarul Mihai Eminescu și a enumerat tot ceea ce se regăsește în zonă.

Un comentariu amuzant al Ministerului Culturii vizavi de această sculptură. M-am amuzat pentru că ministerul a venit cu o poziție fermă, așa cum poate veni un minister de forță, un minister important, care trebuie să promoveze, să apere cultura, monumentele istorice. Ministerul s-a indignat ca a fost amplasată aceasta sculptură ca element urban și că nu a fost coordonat cu același minister. Este un element care sa contribuie la aspectul estetic, a menționat Ion Ceban continuându-și ironiile în raport cu Ministerul Culturii.

Autorul sculpturii

Veaceslav Jiglițchi, care este și autorul respinge toate acuzațiile și precizează că are o conlucrare dificilă cu Ministerul Culturii.

Ministerul Culturii are o părere separată. Totul este legal. Este vorba despre o lucrare artistică. Așa a văzut artistul. Este o părere subiectivă. Unor oameni le place, altor nu, a declarat acesta pentru Realitatea.md


Surse din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău ne-au declarat că instituția riscă să fie amendată pentru aceste abateri. Aceleași surse ne-au declarat că pe marginea proiectului nu au existat consultări și nu a existat un aviz din partea MECC, iar Veaceslav Jiglițchi și-a transformat această activitate într-o afacere.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 15:05
 // Categoria: Sport // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 15:05 // Sport //  Valentina Buză

Un nou succes pentru Republica Moldova. Luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu a obținut cel mai bun rezultat de până acum în lotul Moldovei la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Astfel, fiind debutant la cel mai mare eveniment sportiv de pe mapamond, sportivul de 28 de ani a ocupat locul 5 după ce a reușit să obțină două victorii.

În meciul pentru medalia de bronz, elevul lui Mihai Cucul a cedat în fața rusului Serghei Emelin.

Victor Ciobanu a demonstrat la aceste Jocuri Olimpice procedee spectaculoase, remarcate și de președintele Federației Internaționale de Lupte, Nenad Lalovic.

Victor Ciobanu s-a născut pe 7 octombrie 1992 și este originar din satul Vărvăreuca, raionul Florești.

Realitatea.md amintește că Jocurile Olimpice 2020 se vor încheia la 8 august, iar transmisiunile sunt asigurate de televiziunea națională și de canalul Eurosport, cu o diferență de fus orar între Japonia și Republica Moldova de 6 ore.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate