Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Economia țării în primul trimestru 2021: PIB a însumat 46,5 miliarde lei și a înregistrat o creștere reală de 1,8%

18 Iun. 2021, 18:11
 // Categoria: Economie // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Iun. 2021, 18:11 // Economie //  Mădălina Sorokovsky

Biroul Național de Statistică anunță că economia Republicii Moldova a înregistrat o traiectorie ascendentă în trimestrul I al anului curent. Produsul intern brut (PIB) a însumat 46,5 miliarde lei și a înregistrat o creștere reală de 1,8%. Factorii care au favorizat această creștere, sunt relansarea activității investiționale, a consumului intern și a activității economice în sectorul real al economiei.

Potrivit statisticii, influența pozitivă a fost generată de sectoarele în care înviorarea a fost resimțită cel mai mult: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, industria prelucrătoare, informații și comunicații, tranzacții imobiliare, construcții, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat etc.

Totodată, activitatea de construcții continuă evoluția pozitivă. Creșterea de 5,5% s-a datorat majorării cu 13,5% a volumului de lucrări de construcții noi și cu 18,6% a lucrărilor de întreținere și reparații curente. De asemenea, a sporit volumul lucrărilor de construcții în clădiri rezidențiale cu 16,6% și a lucrărilor de construcții inginerești cu 15,7%.

Sectorul IT a marcat o creștere de 6,5% în primul trimestru. Această evoluție se datorează, în mare parte, relansării cererii pentru serviciile IT și serviciile informatice, politicilor favorabile dezvoltării sectorului.

Datorită faptului că a fost majorat consumul intern și al importurilorm au determinat încasări mai mari din impozite și taxe pe mărfuri și servicii la Bugetul public național și, prin urmare, creșterea de 8,6% a Impozitelor nete pe produse au generat un impact de 1,2% la PIB.

Evoluția pozitivă a activității investiționale a fost determinată de un șir de factori, printre care îmbunătățirea condițiilor de creditare a economiei, continuarea proiectelor investitorilor străini, a proiectelor de infrastructură, procurarea de către stat a mijloacelor de transport urban public și transport medical asistat de urgență. În acest sens, formarea brută de capital fix a crescut cu 14,2% și a contribuit cu 2,9% la PIB.

Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii informează că, după descreșterile continue din anul precedent, consumul populației revine treptat pe o traiectorie pozitivă (+2,8% creștere și +2,4% contribuție la PIB), ca rezultat al creșterilor veniturilor disponibile, precum și a îmbunătățirii sentimentului de încredere a consumatorilor în starea actuală a economiei și în perspectivele de creștere economică în urma atenuării consecințelor pandemiei.

Pentru mai multe informații cu referire la faptul că PIB a înregistrat o creștere de 1,8% în primul trimestru al anului 2021, accesați pagina Ministerului Economiei și Infrastructurii

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 15:05
 // Categoria: Sport // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 15:05 // Sport //  Valentina Buză

Un nou succes pentru Republica Moldova. Luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu a obținut cel mai bun rezultat de până acum în lotul Moldovei la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Astfel, fiind debutant la cel mai mare eveniment sportiv de pe mapamond, sportivul de 28 de ani a ocupat locul 5 după ce a reușit să obțină două victorii.

În meciul pentru medalia de bronz, elevul lui Mihai Cucul a cedat în fața rusului Serghei Emelin.

Victor Ciobanu a demonstrat la aceste Jocuri Olimpice procedee spectaculoase, remarcate și de președintele Federației Internaționale de Lupte, Nenad Lalovic.

Victor Ciobanu s-a născut pe 7 octombrie 1992 și este originar din satul Vărvăreuca, raionul Florești.

Realitatea.md amintește că Jocurile Olimpice 2020 se vor încheia la 8 august, iar transmisiunile sunt asigurate de televiziunea națională și de canalul Eurosport, cu o diferență de fus orar între Japonia și Republica Moldova de 6 ore.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate